Bancile au majorat doar avansul la creditele ipotecare, nu si dobanzile, cum estima BNR, din cauza legii privind darea in plata

Bancile au majorat doar avansul la creditele ipotecare, nu si dobanzile, cum estima BNR, din cauza legii privind darea in plata

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, estima inaintea adoptarii legii privind darea in plata ca din cauza acesteia bancile vor restrictiona de trei ori creditele ipotecare: vor creste avansul la cel putin 35%, vor majora dobanzile cu 1,5 puncte si vor reduce perioada de creditare cu 10 ani.

Doar una dintre cele trei profetii s-au dovedit corecte, si aceea doar partial: avasul a fost majorat, intr-adevar, dar nu la minim, ci la maxim 35%. O singura banca, Piraeus Bank, are avans de 40%, in timp ce la altele este de doar 20-25%. (vezi aici detalii)

In privinta dobanzilor, acestea nu au fost majorate si nici comisioanele nu au crescut, dupa cum rezulta din sondajul privind creditarea in T1 2016, publicat de BNR. (vezi aici sondajul)

De asemea, bancile nu au impus nici alte restrictii de creditare, precum cresterea ponderii maxime a serviciului datoriei lunare in venitul lunar (gradul de indatorare) sau scadenta maxima a unui credit (perioada de rambursare).


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu