Bancile au acordat credite noi populatiei si firmelor in valoare totala de 6,3 miliarde lei in luna martie

Credite noi acordate de banci

Bancile au acordat credite noi populatiei si firmelor in valoare totala de 6,3 miliarde lei in luna martie, un nivel apropiat de recordul ultimilor ani stabilit in iunie 2015, de 6,6 miliarde lei, arata statisticile BNR.

In martie anul trecut, valoarea creditelor noi era de doar 5 miliarde lei, cu 26% mai putine decat in acest an.

Stocul total de credite pentru populatie si companii din portofoliile bancilor era la sfarsitul lunii martie de 216,3 miliarde lei, in crestere cu 2,8% fata de aceeasi luna a anului precedent.

Diferenta mare, de doua cifre, dintre volumele de noi credite si stocul imprumuturilor este consecinta a doua fenomene: pe de o parte sunt creditele vechi ajunse la scadenta si rambursate integral, iar pe de alta sunt creditele neperformante scoase de banci in afara bilanturilor sau vandute firmelor de recuperare creante, in conditiile in care unele banci continua procesul de curatare a bilanturilor de vechile credite riscante acordate in perioada de euforie dinainte de criza din 2008.

Din totalul creditelor noi in valoare de 6,3 miliade lei acordate de banci in luna martie, cele mai multe, respectiv 3,2 miliarde lei au fost finantari pentru firme (vezi aici detalii).


Citeste toata stirea pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu