Bancile acorda credite noi in lei in valoare de 4,5 miliarde lei lunar

Credite noi

Bancile au acordat populatiei si firmelor creditele noi in lei in valoare de 4,5 miliarde lei in luna octombrie, in usoara crestere fata de luna precedenta, dar substantial (+29%) peste nivelul din luna octombrie a anului trecut, de 3,4 miliarde lei, arata ultimele date ale BNR.

In ultimele trei luni (august-octombrie), volumul de noi credite in lei s-a stabilizat in jurul a 4,5 miliarde lei lunar, dupa o crestere substantiala in precedentele trei luni (mai-iulie), cand au depasit nivelul de 5 miliarde lei.

Volumul total (soldul) al creditelor in lei din portofoliile bancilor s-a ridicat in octombrie la 108 miliarde lei, in crestere cu 1% fata de luna trecuta (echivalentul unui miliard de lei) si cu 16,8% (echivalentul a 15 miliarde lei) fata de aceeasi luna a anului precedent.

Pe de alta parte, soldul creditelor in valuta a scazut cu 0,9% (1 miliard de lei), la un total de 105 miliarde lei. Fata de anul trecut, scaderea este de 12,3%, echivalentul a 15 miliarde lei, adica exact valoarea cu care s-au majorat creditele in lei.

Cu alte cuvinte, creditele in valuta iesite din bilanturile bancilor au fost inlocuite cu altele in lei.

Creditele imobiliare, in usoara scadere

Revenind la volumele de credite noi in lei acordate de banci in octombrie, acestea se impart proportional intre cele pentru firme (2,218 miliarde lei, fata de 2,246 miliarde in septembrie) si cele pentru populatie (2,277 miliarde lei, fata de 2,194 miliarde lei in septembrie).

Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cresterea este de asemenea echilibrata. In octombrie 2014 se acordau credite de 1,8 miliarde lei pentru firme si 1,6 miliarde lei pentru populatie.


Citeste stirea integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu