Banca Transilvania cumpara Bancpost

BT a fost selectata pentru derularea negocierilor finale cu Bancpost de catre bancile de investitii Mediobanca si HSBC, angajate de banca-mama a Bancpost din Grecia, Eurobank EFG

Banca Transilvania (BT) a anuntat astazi intr-un comunicat ca este in faza finala a negocierilor pentru preluarea Bancpost, confirmand astfel o informatie publicata de Ziarul Financiar.

Iata anuntul BT:

"Banca Transilvania informeaza investitorii ca negocierile privind achizitia Bancpost continua.

Detalii privind rezultatul negocierilor vor fi comunicate după parcurgerea etapelor necesare și obținerea aprobărilor.

Finalizarea negocierilor este estimată la finalul lunii octombrie a.c."

Din moment ce BT spune ca va oferi detalii dupa obtinerea aprobarilor, care se obtin de regula de la BNR si Consiliul Concurentei, inseamna ca preluarea Bancpost este o certitudine.

BT a fost selectata pentru derularea negocierilor finale cu Bancpost de catre bancile de investitii Mediobanca si HSBC, angajate de banca-mama a Bancpost din Grecia, Eurobank EFG, potrivit unui articol publicat astazi de Ziarul Financiar.

Doua fonduri de investitii, Varde si JC Flowers, acesta din urma fiind interesat si de cumpararea Bancii Carpatica, si-au mai exprimat intentia de cumparare a Bancpost.

Ceea ce inseamna ca BT nu prea a avut concurenta, avand in vedere ca BNR nu este de acord ca bancile romanesti sa fie cumparate de fonduri de investitii straine.

In aceste conditii, ramane de vazut daca BT va reusi o preluare tip fire-sale, adica la pret redus, cum a facut si in cazul Volksbank, de pe urma careia a castigat 1,6 miliarde lei. (vezi aici detalii

Mai ales ca Eurobank, banca-mama a Bancpost, este presata de Comisia Europeana sa-si vanda pana in 2018 activele din strainatate, in baza acordului de salvare a Greciei si a bancilor sale de la faliment. (vezi aici detalii)

Astfel ca seful BT, Omer Tetik, a declarat recent ca BT nu este dispusa sa preia cu orice pret inca o banca. (vezi aici detalii)

Actiunile BT la Bursa (TLV) sunt in crestere cu peste 2% la aceasta ora.

Bancpost avea la finalul anului 2016 active in valoare de 11,6 miliarde lei, iar BT de 51,7 miliarde lei, doar la nivel de banca, fara activele altor firme din cadrul celor dupa grupuri, precum firme de leasing sau de credite de consum.

Astfel ca impreuna cele doua banci ar ajunge la active totale de 63,4 miliarde lei, ceea ce ar mentine BT in continuare pe locul doi in topul activelor bancilor, dupa BCR, care avea la finalul anului trecut active de 64 miliarde lei. (vezi aici topul bancilor dupa active)

Fireste ca acest clasament va fi influentat, pana la finalul acestui an, si de cresterea organica a activelor BCR si BT, astfel ca nu se poate spune cu certitudine daca BCR isi va mentine primul loc in topul bancilor sau va fi surclasata de BT.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu