Banca Transilvania anunta preluarea bancii-problema a BNR, Volksbank. Intrebarea e: de ce isi asuma cea mai buna banca romaneasca povara a mii de procese cu haiducul Piperea si a 2 miliarde de euro de credite in franci elvetieni?

Daca un student la facultatea de finante-banci ar face o lucrare de diploma sau chiar de doctorat cu tema Volksbank, probabil ar ajunge la concluzia ca este poate unul dintre cele mai bune studii de caz si o lectie de invatat pentru modul defectuos in care aceasta banca austriaca a fost condusa de sefii sai si supravegheata de BNR, atat in perioada dinaintea crizei, cat mai ales dupa izbucnirea acesteia, pe parcursul ultimilor 6 ani si chiar a ultimelor luni.

Dupa ce BNR a permis Volksbank ca in doar doi ani (2007 si 2008) sa se dezvolte extrem de agresiv, ajungand a treia banca din Romania, aproape exclusiv prin acordarea de credite ipotecare in franci elvetieni, o moneda exotica, (asadar extrem de dezechilibrat, sfidand toate principiile privind riscurile), banca centrala nu a reusit in cei 6 ani care s-au scurs de la izbucnirea crizei sa administreze problemele uriase in care a intrat banca austriaca.

Dimpotriva, situatia s-a inrautatit in ultimii ani, odata ce procesele in justitie ale clientilor condusi de haiducul Piperea au luat amploare si a aparut ipoteza conversiei creditelor in franci la cursul din data acordarii, adica noi pierderi pentru banca si implicit imagine negativa pentru BNR si sistemul bancar.

Timp de 6 ani, BNR si Volksbank nu au miscat un deget pentru a usura povara clientilor si evitarea problemelor. S-au trezit abia luna trecuta

Cu toate ca in urma aprecierii francului ratele la credite aproape s-au dublat, dupa izbucnirea crizei din 2008, nici Volksbank nici BNR nu au miscat un deget pentru a usura povara clientilor, astfel incat acestia sa-si poata rambursa creditele si sa nu produca pierderi bancii.

Butoiul cu pulbere a explodat in 2010, odata cu adoptarea OUG 50, cand bancile, BNR si FMI au decis sa mentina costurile creditelor, in ciuda conditiilor dificile ale clientilor si a evidentelor clauze abuzive din contractele unor banci. Procesele si tot scandalul ce au urmat au fost inevitabile.

O incercare disperata de a repara situatia a fost facuta abia luna trecuta de Volksbank si BNR, prin lansarea unei oferte de conversie a creditelor din franci in lei cu o reducere a datoriei de 30%, adica ceea ce trebuia facut inca din 2009.

Proiect la care s-a renuntat insa, cel putin temporar, preferandu-se, iata, o vanzare rapida catre Banca Transilvania, care a devenit un fel de zan salvator pentru Volksbank.

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si Omer Tetik, directorul general al bancii, vor anunta miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, preluarea Volksbank Romania, banca din Cluj devenind astfel a doua ca marime din sistem, dupa BCR, dar depasind BRD.

In aceste conditii, banca din Cluj a decis sa preia uriasa responsabilitate a administrarii celor aproximativ 30.000 de credite in franci elvetieni ale Volksbank, in valoare de 1,9 miliarde euro. Cum o va face?

In mod normal, in urma procesului de vanzare, clientii Volksbank vor deveni clienti ai Bancii Transilvania, care va incepe ulterior un proces de transformare a creditelor Volksbank in propriile produse de creditare BT, in lei sau euro.

Banca Transilvania va fi nevoita insa sa vina cu niste oferte atractive pentru clientii Volksbank, chiar cu reducerea de 30% din valoarea creditului pe care intentiona sa o ofere Volksbank, astfel incat trecerea la euro sau lei sa fie avantajoasa si sa nu le produca prea multe pierderi.

In ceea ce priveste miile de procese pe care Volksbank le are cu clientii, acestea isi vor continua cursul firesc, iar Banca Transilvania va fi nevoita sa le preia si pe acestea, pe viitor, intrucat fostii clienti Volksbank sunt acum ai BT.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

1 comentarii

Andrei
12 Dec 2014

Banca Romaneasca este mult spus doar 51,1 % este capital romanesc (pers fizice si juridice). Este banca Romaneasca cu numele. Si este o banca foarte buna.

Posteaza un comentariu