Banca Romaneasca si-a sfidat clientii cu credite in franci elvetieni

In lipsa unei oferte de conversie, valoarea creditelor nete in CHF ale clientilor Bancii Romanesti s-a redus, pe parcursul anului trecut, cu doar 100 milioane lei, la un total de 1,057 miliarde lei, fata de 1,138 miliarde lei de la sfarsitul lui 2015.

Banca Romaneasca, subsidiara locala a bancii grecesti National Bank of Greece (NBG), in prezent pe cale de a fi vanduta, si-a sfidat clientii cu credite in franci elvetieni (CHF), nefiind dispusa sa imparta cu acestia povara cursului valutar, care le-a dublat ratele lunare, in ciuda oprobiului public si chiar a recomandarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Banca Romaneasca este una dintre putinele banci cu credite in CHF, alaturi de Credit Europe Bank, care nu le-a oferit clientilor un program de conversie in lei, cu o reducere a datoriei, asa cum au procedat Banca Transilvania cu clientii Volksbank, OTP Bank si mai recent Raiffeisen Bank, Bancpost si Piraeus Bank.

Ultima speranta a acestora va fi, probabil, viitorul proprietar al bancii grecesti, favorita fiind OTP Bank, care are deja propria experienta intr-un program de conversie cu propriii clienti, pe parcursul anului trecut, acceptata, este adevarat, de doar 70% dintre acestia.

Singura alternativa a clientilor Bancii Romanesti a ramas astfel legea darii in plata, in baza careia au dat banca in judecata. (vezi aici un exemplu)

Credite in CHF in valoare de 1 miliard de lei

In lipsa unei oferte de conversie, valoarea creditelor nete in CHF ale clientilor Bancii Romanesti s-a redus, pe parcursul anului trecut, cu doar 100 milioane lei, la un total de 1,057 miliarde lei, fata de 1,138 miliarde lei de la sfarsitul lui 2015.

Banca Romaneasca a atras de la alte banci depozite de aceeasi valoare, tot in CHF, pentru a-si echilibra pozitia valutara. De asemenea, banca a incheiat cu banci straine contracte Repo denominate in CHF in valoare de 42 milioane lei, in scadere de la 177 milioane lei in 2015, gajate cu titluri din portofoliu.

Soldul total de credite nete de la Banca Romaneasca era de 4,2 miliarde lei la finalul lui 2016, in usoara scadere, de la 4,3 miliarde lei in 2015. Provizioanele au avut o valoare de 237 milioane lei, fata de 436 milioane lei in 2015.

Creditele acordate persoanelor fizice au o pondere de 84% din totalul creditelor acordate de banca.

Banca a vandut recuperatorilor credite neperformante de 340 milioane lei

Majoritatea creditelor sunt ipotecare (2,8 miliarde lei), creditele de consum ridicandu-se la un miliard de lei.

Banca a vandut anul trecut credite neperformante in valoare de 340 milioane lei, in schimbul a 54 milioane lei (15% din valoarea creditelor). De asemenea, a cesionat credite de 77 milioane lei catre doua companii ale grupului: NBG Management Services si NBG Malta.

Banca Romaneasca a reusit sa obtina anul trecut un profit de 25 milioane lei la nivel de banca, dupa o pierdere de 2 milioane lei in 2016, datorita injumatatirii provizioanelor pentru credite neperformante, de la 41 la 21 milioane lei.

Banca avea 1.160 de angajati, plus 33 ai NBG Leasing. Firma de leasing a fost preluata in acest an de banca-mama din Grecia, NBG.

Rata de adecvare a capitalului este ridicata, de 21,37%, peste media sistemului bancar, de 19%. Banca are un capital social in valoare de 748 milioane lei.

Banca Romaneasca are depozite de la banca-mama in valoare de aproape doua miliarde lei, reprezentand 36% din resursele totale atrase, la care se adauga un imprumut subordonat de 65 milioane euro.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe detalii despre Banca Romaneasca


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu