Banca Romaneasca a fost vanduta OTP Bank

Banca Romaneasca are cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF) dintre cele trei banci, echivalentul unui miliard de lei

National Bank of Greece (NBG) anunta semnarea unui acord definitiv cu OTP Bank Romania privind vanzarea unui pachet de 99,28% din actiunile subsidiarei Banca Romaneasca si a unui portofoliu de credite corporate, fara a se mentiona pretul de vanzare.

Tranzactia va majora rata de solvabilitate CET1 Ratio a NBG cu circa 5 puncte de baza si, luand in considerare rambursarea creditului intra-grup, va creste lichiditatea bancii cu circa 650 milioane euro, mentioneaza banca greceasca intr-un comunicat.

NBG mai precizeaza ca tranzactia va trebui sa fie aprobata de bancile nationale si de autoritatile de concurenta din Romania si Ungaria.

NBG, precum si alte mari banci grecesti, confruntate cu pierderi importante din cauza crizei din Grecia izbucnita in urma cu doi ani, sunt nevoite sa-si vanda subsidiarele din strainatate pentru a se restructura, in cadrul unui plan de ajutor financiar convenit cu autoritatile europene.

Astfel ca nu doar Banca Romaneasca ci si Bancpost, detinuta de EFG Eurobank, alaturi de Piraeus Bank, au fost scoase la vanzare in Romania. Cele trei banci detin impreuna active de 24 miliarde lei, credite in franci elvetieni (CHF) de 2,6 miliarde lei, 1,7 milioane clienti, 350 de unitati si 4.600 de angajati. (vezi aici detalii)

Banca Romaneasca are cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF) dintre cele trei banci, echivalentul unui miliard de lei, insa nu a facut clientilor nicio oferta de conversie a acestora in lei, astfel ca este de asteptat ca OTP Bank sa vina cu o astfel de oferta, asa cum a facut pentru propriii clienti. (vezi aici detalii)

Banca Romaneasca are o cota de piata de 1,6% din activele sistemului bancar romanesc, fiind pe locul 14 in topul bancilor dupa active, fata de 2% cat are OTP Bank, astfel ca in urma preluarii banca maghiara ar putea ajunge printre primele zece banci romanesti, pe locul noua, inaintea Bancpost si dupa Alpha Bank, locul 10 fiind ocupat in prezent de Garanti Bank, cu o cota de 2,28% din active. (vezi aici topul bancilor)


Citeste stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu