Banca Feroviara, infiintata in 2009 de omul de afaceri aradean Valer Blidar, a ajuns pe profit dupa 4 ani de pierderi

Banca Feroviara a avut un profit net de 300.000 lei in primul trimestru din 2014, iar aprilie se confirma trendul pozitiv, astfel ca indicatorii de profitabilitate si rentabilitate se vor imbunatati, a precizat Tulin, in cadrul unei conferinte de presa.

 

Banca Feroviara, infiintata de omul de afaceri Valer Blidar, unul dintre "regii vagoanelor de cale ferata", la sfarsitul lui 2009, ca alternativa la conditiile tot mai dificile din piata bancara afectata de criza, a ajuns pe break-even in primul trimestru al acestui an, dupa patru ani de pierderi, spune seful bancii, Petre Tulin, intr-un interviu acordat Bancherul.ro. Banca isi va prezenta astazi, in cadrul unei conferinte de presa, rezultatele din ultima perioada si planurile de viitor.

Banca Feroviara a avut un profit net de 300.000 lei in primul trimestru din 2014, iar aprilie se confirma trendul pozitiv, astfel ca indicatorii de profitabilitate si rentabilitate se vor imbunatati, a precizat Tulin, in cadrul unei conferinte de presa.

"E important de spus ca vorbim de un profit curat, obtinut din activitatea de baza a bancii", a precizat el.

Criza a intarziat cu aproximativ 1 an de zile planurile initiale ale bancii de a-si recupera investitiile si de a ajunge pe profit, banca fiind nevoita sa-si schimbe la un moment dat si strategia, pentru a se orienta cu precadere catre servicii acordate companiilor.

"Putem spune ca banca si-a atins obiectivele stabilite in 2009. E adevarat, poate putin mai greu, pentru ca vorbeam sa atingem break-even-ul dupa 3 ani, dar iata ca a trecut si al patrulea an, dar suntem acolo. Pentru ca si criza a durat ceva mai mult, cu efecte destul de semnificative asupra mediului de business. Daca tinem cont de tot contextul de factori, eu sunt multumit si apreciez ca rezultatele sunt bune si chiar foarte bune, tinand cont de toate aceste antecedente", spune Tulin.

“In perioada de criza, atat pentru bancile noi cat si pentru cele vechi, este mai greu ca sa atragi clienti, intrucat acestia sunt afectati de conditiile economice dificile. E greu sa atragi clienti eligibili si viabili, pentru ca un deziderat asumat al bancii noastre a fost ca prima de risc sa fie foarte scazuta. Sa crestem in pasi mai mici, dar siguri. Ceea ce s-a intamplat”, spune Tulin.

El admite ca a fost putin mai greu pentru a ajunge la masa critica  necesara bancii pentru a-i asigura rezultate financiare pozitive, pentru a ajunge la brake-even, dar iata ca “noi suntem in aceasta situatie in acest moment”.

“La finalul lui 2013 am realizat bugetul in proportie de 104%, in conditiile in care banca devine acum profitabila. Daca la inceputul anului trecut vorbeam de o pierdere lunara de aproximativ 1 milion de lei, acum suntem la brake-even. In februarie am avut profit operational, pierderea fiind marginala, de 80-90 de lei lunar. Veniturile nete au crescut anul trecut cu 87%, iar cheltuielile cu doar 17%, acesta fiind efectul investitiilor facute, pentru ca in 2011 am dezvoltat reteaua teritoriata, ceea ce a generat in 2012 niste cheltuieli fixe cu amortizarile, dar tot in 2012 aceste unitati au inceput sa produca, astfel ca pierderea din 2013 s-a situat la mai putin de jumatate fata de pierderea de anul precedent, iar in 2014 vom intra sigur pe profit si ajungem break-even in primele luni din 2014”, precizeaza Tulin.

Servicii flexibile si operativitate, principalele atuuri

“Ceea ce am spus in 2009 oarecum s-a confirmat, in sensul ca suntem o banca orientata catre clienti tip companii, cu servicii flexibile, cu operativitate, iar cu aceste doua calitati am reusit sa atragem clienti, atat prin refinantare de la celelalte banci cat si afaceri noi”, adauga el.

Seful Bancii Feroviare precizeaza ca aceasta este o banca orientata in special catre zona operationala a companiilor, acordand credite pentru capital de lucru si linii de credit. “Acum, firmele au nevoie de finantare operationala, pentru ca in economie sunt probleme cu incasarea facturilor, cu incasarea creantelor, iar aici bancile au un rol foarte important, pentru ca vin cu acea finantare pe termen scurt care permite clientilor sa-si desfasoare activitatea in conditii bune, iar noi facem acest lucru in conditii de flexibilitate, si cu foarte multa operativitate, doua lucruri apreciate foarte mult de clienti."


Vezi detalii pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu