Avem tot mai multe carduri

Valoarea tranzactiilor efectuate prin intermediul cardurilor a crescut, in anul 2004, cu 46%, pana la 212.754 miliarde de lei (5,25 miliarde de euro), operatiunile realizate prin bancomate avand o pondere de peste 92% din total, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).



"Retragerile de numerar, transferurile, plata facturilor, taxelor si obligatiilor fiscale prin bancomate au crescut cu aproape 43% la 196.089 miliarde de lei, la sfarsitul anului precedent. Cu toate ca operatiunile prin ATM-uri predomina, valoarea tranzactiilor prin POS a cunoscut o imbunatatire, majorandu-se in 2004 cu 82%, pana la 9.655 miliarde lei", a declarat Petre Tulin, citat de Ziarul Financiar.



El a subliniat ca achizitiile de bunuri si servicii prin Internet/telefon si POS au totalizat 7.010 miliarde lei, din care 6.943 miliarde lei au fost realizate la comercianti, prin intermediul POS. "In anul 2004 am asistat la o dublare a valorii achizitiilor de bunuri si servicii prin POS, procentul de majorare fiind 109%", a spus Tulin.



Ca numar de tranzactii, statistica Bancii Nationale indica o crestere cu 21%, pana la 110,7 milioane de operatiuni in cazul ATM (retrageri de numerar, transferuri, plati), in timp ce tranzactiile prin POS au consemnat un regres de 10%, pana la 1,06 milioane operatiuni.



In schimb, numarul achizitiilor de bunuri si servicii prin POS a fost de 5,806 milioane operatiuni, in crestere cu 129% fata de anul 2003.



Pentru ansamblul pietei, datele BNR arata o crestere cu 24% a numarului de tranzactii, de la 95,18 milioane operatiuni, in 2003, la 117,58 milioane operatiuni.



La sfarsitul anului precedent, numarul de POS instalate la comercianti a ajuns la 14.230 de unitati, marcand o majorare de 36%, iar numarul ATM-urilor instalate de banci a crescut cu 17%, cumuland 2.951 unitati.



Emiterea de carduri a consemnat o crestere de 28,4% in anul precedent, numarul instrumentelor de plata electronica emise de banci totalizand 7,117 milioane unitati. Majorarea numarului de carduri a avut ca efect si cresterea ponderii celor pierdute/furate, de la 3% la 3,8%, nivel care nu este insa considerat ingrijorator. In raportul din decembrie, Banca Centrala a numarat 5,7 milioane de carduri active, dintre care peste 98% erau emise in lei.



In opinia lui Tulin, anul 2004 s-a caracterizat prin extinderea utilizarii cardurilor de comerciant, emise de societati clientilor pentru a le permite sau facilita plati in vederea achizitionarii de bunuri si servicii exclusiv de la comerciantul emitent, fara acces la un cont bancar.



"O alta tendinta este cresterea intr-o mai mare masura a gradului de utilizare a cardurilor in efectuarea de plati prin POS, comparativ cu retragerile de numerar prin bancomate. De asemenea, procedura relativ greoaie prevazuta pentru plata impozitelor si taxelor prin carduri a dus la diminuarea numarului acestor tranzactii", a conchis reprezentantul BNR.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu