Autoritate de reglementare a leasingului

Actul normativ modifica si completeaza OG 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.

Potrivit expunerii de motive, crearea unei autoritati de reglementare este necesara pentru organizarea pietei de leasing, in conditiile unei tendinte evidente de dezvoltare si a potentialului estimat la circa patru-cinci miliarde euro.

Autoritatea de reglementare a pietei leasingului din Romania va fi infiintata in termen de un an de la intrarea in vigoare a actului normativ. Organizarea si functionarea institutiei vor fi stabilite printr-o hotarire de Guvern.

"Prevederea privind crearea unei autoritati de reglementare nu era cuprinsa in proiectul initiat de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR)", a declarat agentiei MEDIAFAX, secretarul general al ASLR, Cristian Mateescu.

El a precizat ca masura constituirii unei autoritati de reglementare a fost luata la cererea sindicatelor din cadrul Comisiei de Dialog Social, care au afirmat ca activitatea de leasing are unele deficiente.

Proiectul mai prevede ca nivelul minim al capitalului social al societatilor de leasing sa fie majorat de la valoarea actuala de 500 milioane lei la patru miliarde lei, urmind sa ajunga, treptat, pina la 500.000 euro, in anul 2007

In plus, societatile de leasing care detin un portofoliu de contracte de peste 5 milioane de euro anual vor avea obligatia de a raporta si dreptul de a consulta informatiile cuprinse in Centrala Riscurilor Bancare.

Potrivit actului normativ, bunurile importate care fac obiectul unor contracte de leasing vor fi accizate la valoarea de vama si nu la cea reziduala, de regula 20%, cum se procedeaza in prezent.

Proiectul aduce ca noutate posibilitatea ca societatile finantatoare si utilizatorii sa stabileasca singuri valoarea reziduala a bunului, urmind ca valoarea de 20% sa se pastreze pentru ratiuni fiscale.

Potrivit oficialilor Asociatiei, noua lege a leasingului va face o diferentiere mai clara intre leasingul operational si cel financiar.

Forma actuala a proiectului include, de asemenea, dreptul utilizatorilor de leasing de a nu intra la masa credala in caz de faliment sau reorganizare judiciara a societatii de leasing, dar si simplificarea procedurilor de recuperare a pagubelor suferite de finantator.

Proiectul de lege urmeaza sa fie trimis spre dezbatere Guvernului.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu