Atentie la creditele Bancpost! Rata lunara creste semnificativ dupa primul an

Atunci cand vreti sa luati un credit de la banca, trebuie sa fiti atenti la promotiile oferite de banci pentru a-si atrage clientii. Este vorba, in principal, de dobanzile mici cu care se lauda bancile, dobanzi valabile insa doar cateva luni. Ulterior, dobanda creste semnificativ, si odata cu ea si rata pe care trebuie sa o platiti. Este si cazul Bancpost.

De exemplu, la un credit de nevoi personale cu ipoteca in euro de la Bancpost, dobanzile se ridica la 5,9% pentru primul an, iar ulterior variaza in functie de indicele Euribor la 6 luni plus marja bancii de 4,9% (cifrandu-se la 9,65% in prezent).

Ratele lunare sunt de 202.33 euro in primul an si de 289,5 euro ulterior. Asadar, rata creste cu aproape 100 de euro din al doilea an.

Creditele de nevoi personale cu ipoteca iti permit obtinerea unor sume mari de bani, pe perioade indelungate de timp, insa prezinta dezavantajul ca trebuie garantate cu locuinta proprie.

Bancpost are in portofoliul sau doua tipuri de credite de nevoi personale cu ipoteca: Creditul extins si Creditul extins generos.

Deosebirea intre Creditul extins si Creditul extins generos consta ca la acordarea creditului extins generos primesti o suma nerambursabila in valoare de 4% din valoarea imprumutului.

Iar in plus nu mai platesti comisionul de acordare de 2%. Totusi banca si-a acoperit costurile cu facilitatile respective prin practicarea unor dobanzi mai ridicate la acest tip de credit. Iar dobanda fixa in primele luni, mult mai mica decat cea variabila, este acordata la la Creditul extins generos pe o perioada de numai 6 luni, spre deosebire de cel standard unde ajunge la 12 luni.

Imprumuturile se acorda numai in valuta, respectiv in euro, fraci elevetieni si dolari. Intrucat interesul populatiei pentru moneda americana a scazut ca urmare a crizei financiare cu care se confrunta aceasta tara, am ales sa comparam doar avantajele creditelor in euro si in franci elevetieni.

Exemplu

Am luat cazul unei persoane care castiga un venit net lunar de 2.000 lei, nu este casatorita si nu are alte persoane in intretinere. Persoana doreste sa-si garanteze creditul cu un imobil in valoare de peste 100.000 euro si sa contracteze imprumutul pe perioada maxima de 30 ani.

Cu un credit in franci elvetieni obtin o suma mai mare de bani

Consilierul de credit al bancii mi-a recomandat ca daca doresc sa obtin o suma cat mai mare de bani sa optez pentru Creditul extins in franci elvetieni. „Avand o dobanda mai mica va permite sa obtineti 65.354 franci elevetieni (circa 40.500 euro)”, afirma ea.

Dobanda anuala este de 4,9%, fixa pe o perioada de un an, dupa care variaza in functie de indicele Libor la 6 luni la care se adauga marja bancii de 4,9%. In prezent, dobanda variabila este de 7,7%.

Creditul are inclus numai un comision mai substantial, cel de acordare, de 2%, care se retine din credit. Nu exista comision lunar sau anual.

Daca vrei sa retragi banii de la ghiseu, vei mai plati un comision de 0,4% din suma retrasa.

In primele 12 luni, rata lunara se va cifra la circa 350 franci elevetieni ( 214 euro), dupa care va urca la 467 de franci elevetieni (285 euro).

Creditul extins generos in franci elevetieni

Pe locul doi, in functie de DAE si de suma maxima se clasifica tot creditul in franci elevetieni, dar cu denumirea Creditul extins generos. Acesta permite obtinerea unei sume maxime de 62.300 franci elevetieni (38.000 euro).

Dezavantajul il constitutie insa dobanzile mai mari, de 5,4% fixa pe primul an si de 8,2% variabila pentru urmatoarea perioada (calculata ca suma intre Libor CHF la 6 luni si marja bancii de 5,4%).

Rata lunara se va cifra la 353 franci elevetieni (215 euro) in primele 6 luni, apoi va creste la 469,73 franci elevetieni (287 euro).

Ce ne ofera creditele in euro?

Desi din calculele efectuate de consilierul Bancpost, creditele in euro sunt mai putin avantajoase in acest moment decat cele in franci elevetieni, analistii afirma ca pe termen lung moneda europeana se poate dovedi o alegere mai inteleapta.

Asadar sa cercetam si conditiile imprumuturilor in euro.

Creditul standard de nevoi personale cu ipoteca permite obtinerea a 33.800 euro.

Dobanzile se ridica la 5,9% pentru primul an, iar ulterior variaza in functie de indicele Euribor la 6 luni plus marja bancii de 4,9% (cifrandu-se la 9,65% in prezent).

Ratele lunare sunt de 202.33 euro in primul an si de 289,5 euro ulterior.
La contractarea creditului ca trebui sa platesti comisionul de acordare de 2%.

Creditul Extins Generos in euro, cel mai putin atractiv

In ceea ce priveste creditul de nevoi personale cu ipoteca extins generos in euro, acesta pare cel mai neatractiv dintre toate cele patru analizate.

Imprumutul iti permite obtinerea cele mai mici sume, de 32.400 euro.

Dobanda este de 6,4% in primul an si apoi variaza in functie de Euribor la 6 luni plus marja bancii de 5,4% (si este de 10,15% in prezent).

Ratele lunare ajung la 204,63 euro in primele 6 luni si la 290,59 euro ulterior.

Iulia GROSU

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu