Apicultorii au accesat doar 16,8% din valoarea fondurilor structurale

Apicultorii au accesat doar 16,8% din valoarea sprijinului financiar acordat prin Programul National Apicol, in anul 2008, cumuland o suma totala de 2.256.238, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Eugen Zorici, a declarat pentru NewsIn ca principalul motiv pentru care apicultorii nu au putut accesa fondurile programului a fost faptul ca acestia si-au inregistrat tarziu familiile de albine la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"Din cauza birocratiei, in multe judete, apicultorii si-au inregistrat familiile la ANSVSA dupa data de 31 iulie si astfel multe dosare au fost respinse. Mai mult, in judetele Timis si Bistrita toate dosarele au fost respinse", a explicat Zorici.

Conform datelor MAPDR, in 2008 au fost depuse 66 de cereri pentru accesarea fondurilor din cadrul Programului National Apicol, 65 dintre acestea fiind aprobate. Suma totala autorizata si platita beneficiarilor a fost de 2.256.238 lei, dintr-un total de circa 13,4 milioane lei alocate pentru program in 2008.

Pentru anul 2009, conform Deciziei Comisiei Europene din 17 august 2007 privind aprobarea Programului de imbunatatire a productiei si a comercializarii produselor apicole, suma aprobata Romaniei este de 1.996.151 euro si 6.652.471 lei.

Productia totala de miere in anul 2008, a fost de 20.945 tone, cu 25% mai mult fata de anul 2007.

Programul National Apicol a fost aprobat in luna mai 2008 si contine tipurile de activitati care vor fi finantate si conditiile de acordare a sumelor pentru apicultorii organizati in asociatii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori. Ajutorul financiar se acorda pentru obtinerea unor produse apicole de calitate, pentru profilaxia si combaterea varoozei, dar si pentru repopulare. Comisia Europeana participa la finantarea acestor masuri cu pana la 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune, excluzand TVA.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu