Alpha Bank

Credite in valuta si lei

Facilitatea de overdraft de tip multicurrencz, multioption si multicustomer - acestea sunt optiuni de finantare in principalele valuteacceptate de banca. Optiunea multicurrency permite clientului schimbarea valutei in cadrul aceleiasi facilitati.

Optiunea multioption permite clientului utilizarea aceleiasi finantari pentru mai multe scopuri (emitere scrisori de garantie, deschiderea de acreditive sau un aval pe linia de credit) plafonul initila diminuandu-se corespunzator de fiecare data.

Optiunea multicustomer este accesibila clientilor organizati in grup de firme. Finantarea este acordata Grupului care decide ulterior cum va folosi banii intre membri grupului in limita plafonului aprobat.

Facilitati de credite pe termen - credite pentru finantarea investitiilor destinate clientilor activi pe diferite industrii inclusiv celor de pe piata imobiliara.



Scrisori de Garantie

Banca emite scrisori de garantie pentru clientii sai catre terti. Scrisorile emise pot fi in lei si valuta ca garantii pentru importuri, exporturi, participari la licitatii, de buna executie, incasare de a prepayment, vama, plata a ratelor, subcontractari, etc…



Incassou-uri

Incasso-urile sunt derulate in conformitate cu Publicatia 522 si se refera la :

- acceptarea la plata a documentelor,

- inmanarea documentelor comerciale contra plata si/sau acceptare,

- inmanarea documentelor comerciale contra in conformitate cu alte instructiuni specifice.

Documentele care pot fi prezentate sub un Incasso sunt documente financiare (trate, ordine de plata, cec-uri, avize de debit/credit) si hartii comerciale (facturi, documente de imbarcare).



Acreditive de Import/Export

Acest produs este destinat celor implicati in importuri si exporturi de marfuri. La primirea documentelor care certifica trimiterea marfurilor de la vanzator la cumparator, banca plateste vanzatorului valoarea marfii. Companiei implicate in operatiunea de comert, i se poate acorda o facilitate de credit cu titlu permanent, pana la o limita agreata de importator.

Scontarea documentelor de export - Ajuta companiile exportatoare prin finantarea unui procent al valorii de factura a marfurilor exportate. Plata este datorata cand exportatorul primeste banii pe marfurile exportate. Companiile implicate in activitati de comert pot beneficia de o linie de credit in mod constant



ALPHA-BERD

Implementarea cu succes a primei linii de finantare destinata Intreprinderilor Mici si Mijlocii, a determinat Alpha Bank si BERD sa continue parteneriatul printr-o noua facilitate de 10 mil. EUR. Cu ocazia noii facilitati, Alpha Bank va pune la dispozitie o echipa largita de specialisti formata din ofiteri de credit Alpha Bank acreditati in cadrul primului program si consultantii Uniunii Europene. Pornind de la experienta castigata din derularea primei linii Alpha BERD, produsul a fost flexibilizat si imbunatatit prin modificarea caracteristicilor si diferentierea pe categorii functie de scopul finantarii.



Criterii de eligibilitate ale beneficiarilor

Micro intreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, asociati unici, persoane fizice autorizate si alte entitati inregistrate si care functioneaza in conformitate cu legislatia romana si care:

- au maxim 100 de salariati permanenti inclusiv conducerea; in cazurile in care natura activitatii o justifica, se poate accepta un numar mai mare;

- majoritatea actionariatului si controlului se afla in Romania;

- au o cifra de afaceri anuala de maxim 40 mil. EUR si totalul activelor nu depaseste 27 mil. EUR;

- sa obtina toate aprobarile si autorizarile necesare demararii proiectului;

- isi deruleaza activitatea in conformitate cu reglementarile de protectia mediului.



Destinatia creditului

• proiecte noi sau modernizarea si extinderea activitatilor existente;

• finantarea necesarului de capital de lucru in industrie si comert (in cazul capitalului de lucru pentru activitati comerciale

• suma finantata nu va depasi 50.000 EUR);

• proiecte de investitii; achizitionarea de echipamente destinate productiei, prestarii de servicii si comertului; achizitionarea de proprietati imobiliare care vor fi destinate productiei, prestarii de servicii si activitatilor comerciale.



Suma si valoarea finantata

• suma maxima finantata pentru un singur proiect este de 125.000 EUR;

• numar maxim de proiecte finantate: 2 pentru o companie; total maxim finantat pe companie 250.000 EUR.



Tipul creditelor acordate:

• microcredite: pana la 30.000 EUR;

• credite mici si medii: pana la 125.000 EUR.



Dobanda, Durata de finantare, Garantii

• Rata dobanzii: este rata dobanzii de baza acordata de Alpha Bank la care se adauga o marja ce depinde de proiect.

• Comision de acordare: 0.9%.

• Scadenta: pana la 5 ani (numai pentru proiectele de investitii);

• Creditele se acorda in EUR, USD, ROL, sau orice alta valuta liber convertibila functie de conditiile pietei.

• Garantiile trebuie sa acopere valoarea creditului si dobanda pe o anumita perioada de timp. Se accepta o serie de garantii: reale imobiliare, cesiuni, garantii personale etc.



Activitati excluse finantarii

• capital de lucru peste 50.000 EUR destinat activitatilor comerciale;

• productia de arme si echipamente militare;

• institutii financiare si de asigurari;

• productia si comercializarea de produse din tutun si bauturi alcoolice;

• cazinouri si speculatii de orice tip (valutare, imobiliare);

• investitii in valori mobiliare;

• refinantarea oricaror facilitati de creditare;

• activitatile incluse pe lista BERD privind neincadrarea in reglementarile referitoare la protectia mediului inconjurator.



Contracte de leasing pentru IMM prin Alpha Leasing



Alpha Leasing, divizie a Alpha Group din care face parte si Alpha Bank Romania, a obtinut, in iunie 2004, un imprumut in valoare de cinci milioane euro, cu o scadenta de cinci ani, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fondurile urmind sa fie folosite pentru finantarea contractelor de leasing destinate IMM-urilor.



Alpha Leasing va incheia contracte la valori cu limite intre 10.000 euro pentru microintreprinderi si 70.000 de euro pentru macrointreprinderi, a precizat directorul societatii, Aris Gogos. Imprumutul a fost acordat in baza Facilitatilor EU/BERD de finantare, program comun al Comisiei Europene si BERD pentru consolidarea sectorului de intreprinderi mici si mijlocii. BERD a contribuit la acest program cu 850 milioane euro, din care 650 de milioane au fost contractati de banci locale si companii prin 27.000 de contracte de credit sau leasing. Directorul BERD pentru Institutii Financiare non-Bancare, Jonathan Woollett, a apreciat ca leasing-ul devine din ce in ce mai important in multe tari in tranzitie si poate duce la dezvoltarea unei piete financiare sofisticate si cresterea sectorului de servicii. Alpha Leasing este divizie a Alpha Group din care face parte si Alpha Bank Romania al carei principal actionar este Alpha bank Grecia, cu active care depasesc de trei ori totalul activelor din sistemul bancar romanesc. Prim-vicepresedintele Alpha Bank, Gratian Ghetea, a spus ca in 2003 banca a avut un profit net de 11,2 milioane euro, bani care au fost lasati integral la dispozitia bancii pentru a fi reinvestiti. Fondurile proprii ale bancii totalizau 62 milioane euro in 2003, iar pana la sfarsitul anului 2004 ar putea ajunge la 70 milioane euro, a spus Ghetea. Alpha se afla pe locul cinci in sistemul bancar romanesc in ceea ce priveste portofoliul de credite.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu