Administratorii de pensii private au facut plati de1,46 mil lei pentru invaliditate, deces si pensie

Administratorii fondurilor de pensii private au facut pana in prezent mai mult de 1.000 de plati in sistem, care se ridica la 1,46 milioane lei, pentru deces, invaliditate si plata unor pensii, a declarat luni presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

"Administratorii fondurilor de pensii private au facut peste 1.000 de plati in sistem, care se ridica la 1,46 milioane lei (peste 342.000 euro). Sunt plati generate de decesele participantilor (catre mostenitori), in caz de invaliditate, sau reprezinta plata unor pensii", a declarat Mircea Oancea la Conferinta Nationala de Pensii Private.

El a adaugat ca, pana la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, proiectul de lege privind plata pensiilor private va avea o forma finala, urmand sa fie dezbatuta de Parlament.

Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul decesului unui participant inainte de deschiderea dreptului la pensia privata, beneficiarilor li se deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.

De asemenea, de la data pensionarii de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, participantul poate obtine o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum cinci ani, daca activul sau personal net, ca urmare a perioadei reduse de contributie, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei sau o pensie privata, daca activul sau personal net este suficient.
NewsIn

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu