Activele SIF-urilor au crescut cu 49% in acest an

La finele lunii octombrie a.c., Societatile de Investitii Financiare (SIF) inregistrau un total al activelor nete de 7,557 mld. lei ceea ce reprezinta o apreciere cu 5,4 % fata de nivelul activelor nete inregistrat la finele lunii anterioare si cu peste 49% fata de nivelul activelor nete de la finele anului 2005, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.

Exprimat in moneda unica europeana, suma activelor nete ale SIF-urilor la finele lunii raportate depaseste 2,14 mld.€, inregistrand o crestere cu 4,2% fata de luna anterioara si cu peste 55% fata de inceputul anului 2006.

Avand ca suport evolutia constant favorabila a pietei de capital din ultima perioada, la finele lunii octombrie, atat activele nete, cat si valorile unitare ale celor cinci SIF, inregistrau cresteri lunare cuprinse in intervalul 3,4% la SIF Muntenia si 9,1% pentru SIF Banat-Crisana, iar cumulat de la inceputul anului, aceste cresteri se situeaza intre 43% la SIF Muntenia si 55 % la SIF Banat-Crisana.

Privind rezultatele lunii octombrie pe ansamblul celor cinci SIF comparativ cu luna anterioara, se observa ca acestea au fost favorizate pe de o parte de o diminuare in medie cu 15% a creantelor si cu 1% a stocurilor, concomitent insa cu o apreciere cu 7,4% a volumului investitiilor financiare pe termen scurt, apreciere datorata in principal portofoliului de actiuni cotate (7,5%) dar si titlurilor de participare OPCVM/AOPC (14%). Tot in acest interval de timp si nivelul datoriilor pe ansamblul celor cinci SIF s-a redus cu 4,1%,

Privite pe fiecare SIF, volumul investitiilor financiare pe termen scurt se prezinta cu niveluri de apreciere diferite astfel: 3,4% la SIF Muntenia, 4,7% la SIF Transilvania, 6,6% la SIF Moldova, 7,1% la SIF Oltenia si 15 % la SIF Banat-Crisana.
La toate SIF, aprecierea pe palierul investitiilor financiare pe termen scurt are ca suport principal aprecierea portofoliilor de actiuni cotate, in procente aproape identice, cu o mica deosebire insa la SIF Muntenia unde aprecierea portofoliului de actiuni cotate a fost de 3,8%, insa corectia inregistrata de actiunile necotate (-86%) a redus aceasta crestere a investitiilor pe termen scurt pana la 3,4%.

Privind evolutia investitiilor SIF in titluri OPCVM/AOPC, se observa faptul ca incepand cu anul 2006, SIF-urile au inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult acest tip de investitie, astfel ca la finele lunii octombrie pe ansamblul SIF, volumul total al investitiilor in OPCVM/AOPC (atat pe termen scurt cat si pe termen lung) depasa suma de 12,7 mil.lei (0,17% din activele nete totale SIF), insa reprezinta o crestere substantiala, daca ne raportam la faptul ca aceasta pondere era la finele anului 2005 de numai 0,02% la un volum de 4,6 mil.lei total titluri OPCVM/AOPC.


Detinerile de titluri de stat se pastreaza si in octombrie, la nivel zero pentru toate SIF. Sumele plasate in depozite bancare, atat pe termen scurt cat si pe termen lung de toate cele cinci SIF, erau la finele lunii octombrie de circa 300 mil.lei, ceea ce reprezinta 3,9% din total active SIF. Din cele 300 de mil.lei, peste 80 % reprezinta plasamente in depozite pe termen scurt.


Nici luna acesta, obligatiunile municipale si corporative nu ocupa o pondere insemnata in totalul portofoliului celor cinci Societati de Investitii Financiare, reprezentand aproape 0,5% din total active. Fata de luna anterioara, volumul acestor detineri nu a suferit modificari importante, pastrandu-se la un nivel de circa 35,5 mil.lei


Nivelul de capitalizare inregistrat in luna raportata a fost de 7,78 mld. lei adica cu peste 12,5% mai mare decat luna anterioara si cu 3% superior nivelului activelor nete, ceea ce se intampla pt. prima data dupa mai bine de 10 luni.

Urmarind nivelul profitului inregistrat la finele lunii raportate de cele cinci SIF se constata ca acesta insuma peste 376,2 mil.lei sau 106,8 mil.€ si este cu 5%, sau cu 5,4 mil.€ superior celui inregistrat in luna anterioara.

Topul SIF-urilor

In primele trei luni ale anului, SIF Muntenia a fost lider cu un profit de peste 50 mil.lei, dar incepand cu luna aprilie a cedat locul SIF-ului Oltenia, care pana la finele lunii septembrie a fost lider de necontastat. Iata insa ca luna octombrie aduce o noua ierarhie in care lider trece SIF Banat-Crisana, cu un profit de peste 95 mil.lei, urmat de SIF Oletnia si SIF Muntenia.

Cu toate ca pe ansamblul SIF, nivelul de capitalizare a fost superior nivelului activelor nete, in structura SIF acest lucru nu s-a petrecut peste tot. Astfel ca la SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia si SIF Oltenia, nivelul capitalizarii fiind inferior activului net, actiunile lor s-au tranzactionat cu discont de 1,8% la SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia si 7,8 % la SIF Transilvania. Celelate actiuni, respectiv ale SIF Muntenia s-au tranzactionat cu prima de 11,8% si cele ale SIF Moldova cu o prima de 20,1%.

Urmarind evolutia pretului de inchidere din luna raportata si din anul acesta, se constata ca la finele lunii octombrie, fata de inceputul anului, toate SIF au recuperat diferentele si au trecut pe plus fata de inceputul anului.

Cu exceptia actiunilor SIF Muntenia, toate celelalte au reusit in luna octombrie sa atinga fiecare in parte, maxime istorice, unde SIF Oltenia detine nivelul maxim absolut pe toatal SIF.

In perioada analizata, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in acesta luna tranzactionandu-se pe fiecare din ele 12,73%, respectiv 10,40% din capitalul lor social, in cuantumul a 19.025 tranzactii realizate pe SIF Moldova si 18.546 tranzactii pe SIF Oltenia. Din acest punct de vedere, SIF Banat-Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna oct. 13.180 tranzactii ce au insumat 4,08% din capitalul social.

Ghiseul Bancar

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu