Abia peste 6-10 ani vom avea la fel de multe credite ca tarile din regiune

Romania ar putea atinge in 6-10 ani media inregistrata anul trecut de Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia din punctul de vedere al ponderii creditelor bancare in Produsul Intern Brut (PIB), a declarat, miercuri, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de Mediafax.

"Chiar daca am avut anul trecut o crestere extraordinara a creditelor, care nu va putea fi sustinuta si in 2008, mai avem inca 6-10 ani pana sa atingem media Ungariei, Poloniei, Cehiei si Slovaciei", a afirmat Anghel la seminarul "Cresterea dobanzilor - frana pentru creditare sau doar temperare?", organizat de Ziarul Financiar.

El a aratat ca Cehia a avut anul trecut o crestere a creditelor de 25%, iar Polonia de peste 20%, state care continua ritmurile de crestere, iar Romania trebuie sa faca eforturi suplimentare pentru a le ajunge din urma.

Potrivit acestuia, imprumuturile ipotecare vor avea si in acest an, in Romania, un ritm de crestere important, peste cel inregistrat de creditele de consum.

In ceea ce priveste valoarea depozitele atrase de banci de la populatie, Romania ar putea ajunge a doua tara din regiune, in circa opt ani, Polonia ramanand pe primul loc.

"Nu cred ca vom ajunge Polonia din urma intr-un termen rezonabil", a spus Anghel.

Din punct de vedere al Produsului Intern Brut, el a aratat ca Romania va ajunge in circa zece ani la nivelul Cehiei, daca pastreaza un ritm de crestere peste cel inregistrat de tarile mentionate, cu toate acestea situandu-se la la jumatate din PIB-ul Poloniei.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu