Ghiseul Bancar

Ce banca alegem pentru un credit: Bancpost sau Piraeus Bank?

Am asteptat insa linistita la rand intrebandu-ma la care din cei trei consilieri voi ajunge, cu o oarecare teama recunosc, o teama asemanatoare cu aceea cand te duci la doctor sa iti faca injectia. Si asta datorita faptului ca toti erau vizibil deranjati de numarul mare de clienti de care trebuiau sa se ocupe.

Dupa o jumatate de ora de asteptare am avut ghinionul sa nimeresc exact la cea mai tanara si cea mai noua consiliera a sucursalei. De ce spun ghinionul? Deoarece tanara nu se prea descurca nici cu calculatorul si nici nu invatase inca prea bine cum sta treaba cu dobanzile si comisioanele aferente creditelor pentru nevoi.

Intr-un final, ajutata de o colega, de o foaie cu comisioane si de intrebarile mele, reuseste sa-mi ofere cateva informatii despre creditul pe care vreau sa il solicit.

Astfel, am aflat ca Bancpost ofera credite pentru nevoi personale in euro si in lei si ca exista doua variante de creditare: Standard si Easy. In functie de documentele pe care poti sa le aduci pentru a-ti demonstra venitul, poti alege una din cele doua variante. In timp ce pentru varianta Easy este necesara doar adeverinta de venit, pentru varianta Standard, pe langa adeverinta trebuie atasata si o copie dupa cartea de munca.

Varsta minima acceptata este de 18 ani iar cea maxima 65 ani. Vechimea pe cartea de munca trebuie sa depaseasca 3 luni. Perioada de creditare este intre 1 si 10 ani. Limita minima a creditului este de 1.500 RON (sau 500 EUR), iar limita maxima este de 35.000 RON (sau 10.000 EUR) pentru varianta strandard si de 18.000 RON (sau 5.000 EUR) pentru documentatia redusa (doar adeverinta de venit).

Pentru euro, in varianta Easy banca percepe o dobanda de 12,5% iar in varianta Standard 11,95%, ambele variabile. In ceea ce priveste creditul in lei, acesta poate fi solicitat pe o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani iar in acest caz dobanda este fixa in primele 3 luni (9,95%), ulterior variabila (13,95%) sau pe o perioada de 6–10 ani, cu aceeasi dobanda fixa de 9,95% in primele 3 luni si apoi variabila 14,5%.

In cazul in care as opta pentru produsul Easy, pe perioada 1-5 ani se percepe o dobanda fixa pentru primele 3 luni de 9,95% si apoi 14,5% iar pe perioada 6-10 ani avem dobanda fixa 9,95% in primele 3 luni, ulterior variabila 14,95%.

Cu un venit net de 1500 RON, conform spuselor consilierei, pot obtine un credit maxim de 34000 RON pe o perioada de 10 ani. Rata pe care trebuie sa o achit lunar atinge valoarea maxima de 706 RON si scade odata cu rambursarea in timp a sumei contractate pana la 540 RON.

Bancpost percepe pentru creditul pentru nevoi un comision de deschidere a contului (35 lei) si un comision de administrare de 0,5% care se plateste lunar si se aplica la sold.
Pentru plata anticipata, Bancpost percepe un comision de 5%.

Dupa aceste informatii mi se tranteste in fata un grafic fictiv si mi se spune : „ Va lamuriti dumneavoastra mai bine citind tabelul!”. Imi arunc privirea peste tabel...cifre si iar cifre...Si eu ce trebuie sa platesc?
Acum vine si partea „frumoasa” a lucrurilor. Ne dam ochii peste cap si cu un ton de : „ma lasi?”, consiliera ma pune la curent : „In penultima coloana scrie!”.

Intr-un final reusesc sa inteleg „din tabel” ca la rata lunara care cuprinde principalul si dobanda, se adauga comisionul lunar de administrare si se ajunge la suma totala de plata (ce e drept, scrisa in penultima coloana).

Actele necesare sunt : adeverinta de venit, copie a cartii de munca, actul de identitate si ultima factura de utilitati sau, in cazul in care nu exista pe numele solicitantului nicio factura care sa faca dovada domiciliului, certificatul de nastere.

Credit rapid si la Piraeus Bank

Daca la Bancpost timpul parca statea in loc, la Piraeus Bank consilierul care se ocupa de creditele pentru nevoi vroia sa satisfaca cat mai multi clienti deodata. Sincer, nu stiu daca din respect pentru clienti, pentru ca nu dorea sa ii lase sa astepte sau deoarece colega il tot ispitea cu un pranz copios; cert este ca nu a trebuit sa mai astept atat de mult sa imi vina randul.

Aflu repede ca la Piraeus Bank creditul pentru nevoi personale se acorda in euro sau in lei. Pentru creditul in euro banca percepe o dobanda anuala de 10,6% iar pentru cel in lei 12,5%, ambele variabile si revizuibile odata la 6 luni.

Varsta minima acceptata este de 21 ani iar vechimea pe cartea de munca minima trebuie sa depaseasca trei luni.
Creditul poate fi solicitat pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani iar suma minima de contractare este de 150 euro (pentru o perioada de 5 ani) in timp ce suma maxima atinge plafonul de 10.000 euro(sau echivalentul in lei).
In cazul in care vreau sa iau un credit pe o perioada de 10 ani suma cotractata trebuie sa fie de minim 5000 euro.

Banca percepe un comision unic de administrare (4,5%), comision care este inclus in rata si se aplica la suma creditata.

Consilierul imi face si o simulare de creditare pentru a ma putea edifica in ceea ce priveste suma maxima pe care o pot contracta si diferentele pe care trebuie sa le achit pe toata perioada de creditare.

Astfel, ma informeaza pe nerasuflate ca la un venit net de 1500 RON banca acorda, pe o perioada de 5 ani, o suma de 16 500 RON. Rata are valoarea de 387,9 RON iar suma totala pe care trebuie sa o achit este 17 200 RON, din care 724,5 reprezinta comisionul de administrare (adica 12RON pe luna din rata de 387,9 RON).

Daca optez pentru o perioada de 10 ani, pot obtine 29 400 RON cu o rata de 450 RON. Suma totala atinge plafonul de 30 700 RON din care 1325 RON reprezinta comisionul (adica 14RON din rata de 450 RON).

Pre-aprobarea creditului se obtine in maxim 30 de minute.

Documentele necesare sunt, la fel ca in cazul Bancpost, actul de identitate, copie dupa cartea de munca, adeverinta de salariu si ultima factura la utilitati (telefon fix, gaze, electrica).

Pentru platile in avans banca percepe un comision de 2,5% aplicat la suma rambursata.