Ghiseul Bancar

Cum obtinem finantari nerambursabile din fonduri europene

Fondurile europene nerambursabile in valoare de aproape 20 de miliarde de euro de care pot beneficia firmele si institutiile romanesti incepand cu acest an si pana in 2013 au devenit, cum era de asteptat, agent electoral. Birocratia specifica institutiilor europene, nu doar celor romanesti, cere multe proceduri (foarte clare insa), si timp (dar cu termene limita precise), pentru ca proiectele sa fie implementate, fapt care a dus la intarzieri.

Iar acest lucru n-ar fi exclus, intrucat de aplicarea programelor sunt responsabile autoritatile din cadrul ministerelor, iar in ultima vreme ministrii si guvernele s-au tot schimbat si restructurat. Insa ministii trec, iar programele si banii europeni raman sa fie luati de cineva.

Acei cineva sunt, in primul rand, autoritatile locale, care treuie sa dezvolte programe de modernizare a infrastructurii si institutiilor locale (drumuri, canalizari, scoli, spitale, statiuni turistice etc.). Apoi, o mare parte din fondurile europene sunt destinate agriculturii.

Pentru ca proiectele ce urmeaza a fi finantate cu bani europeni sa aiba succes, este esential ca la acestea sa participe companiile particulare, ceea ce inseamna ca intreprinzatorii trebuie sa faca parteneriate cu autoritatile locale si institutiile beneficiare ale proiectelor de dezvoltare cu fonduri europene.

Cu alte cuvinte, IMM-urile sunt cele care, in final, ofera serviciile si produsele necesare implementarii programelor europene. Din pacate, procedurile si ghidurile absolut necesare pentru realizarea acestor proiecte au fost putin mediatizate in ultima perioada, iar o campanie nationala de informare, dupa modelul altor tari, precum Ungaria, nu a fost implementata pana acum.

Abia zilele trecute, reprezenantii ministerelor Transporturilor si Dezvoltarii au prezentat Programul Operational Regional prin care se vor derula numai o parte din fondurile europene. E bine de stiut ca implementarea majoritatii programelor europene se afla in prezent in stadiul de aprobare la nivelul institutiilor europene, urmand ca autoritatile romanesti sa redacteze ghidurile de utilizare a banilor, un astfel de ghid fiind deja publicat de catre Ministerul Dezvoltarii.

Sa vedem insa, in mod practic, care sunt pasii pe care o firma trebuie sa-i faca pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile. Mai intai de toate, e bine de stiut ca din fondurile europene se poate finanta numai jumatate (sau chiar 40%, in functie de regiune) din valoarea proiectului, asadar, firmele trebuie sa dispuna de restul banilor necesari investitiei, fie prin aportul de capital, teren, cladiri, lucrari realizate deja, sau printr-o finantare bancara. Rolul bancilor este cu atat mai important cu cat finantarile nerambursabile europene vin abia dupa realizarea investitiei!

In cadrul unui proiect finantat din fonduri europene, contributia sub forma de finantare nerambursabila se acorda post-factum, numai dupa ce ati efectuat cheltuielile necesare pentru realizarea investitiei, la prezentarea documentelor justificative.

Iata acum cativa pasi esentiali pentru derularea unui proiect cu finantare europeana:
Obtineti informatiile necesare despre programele europene disponibile si domeniile in care se poate face proiectul de finantare; urmariti momentul in care Autoritatea de Management, Organismul Intermediar sau Administratorul schemei de grant lanseaza cererea de oferte; procurati-va ghidul de finantare (Ghidul Solicitantului); treceti la elaborarea proiectului si a documentelor aferente, cu ajutorul unui consultant de specialitate; solicitati de la banca creditul de prefinantare sau cofinantare (daca nu dispuneti de aportul propriu obligatoriu) si a garantiilor necesare creditului.

Dupa analiza dosarului de creditare, analiza economico-financiara a proiectului si analiza financiara a solicitantului, trebuie sa semnati contractul de credit si sa obtineti o scrisoare de conformitate din partea bancii. Depuneti apoi dosarul la Autoritatea Contractanta si asteptati aprobarea de finantare a proiectului.