Ghiseul Bancar

Credite imobiliare pentru romanii care lucreaza in strainatate

Mai multi romani care lucreaza in strainatate ne intreaba daca si in ce conditii pot obtine un credit pentru cumpararea sau constructia unei locuinte in tara. Majoritatea bancilor importante din Romania acorda credite si pentru cei care au contracte de munca legalizate in strainatate. Ba mai mult, unele banci, precum UniCredit, au un credit special destinat romanilor care lucreaza in Italia. Va prezentam mai jos conditiile in care se pot obtine credite ipotecare de la trei banci romanesti.

Creditul imobiliar de la Unicredit

Unicredit are o oferta de credit ipotecar si imobiliar special pentru romanii care lucreaza in Italia cu forme legale.

Creditul este destinat cumpararii unei locuinte sau pentru construirea, modernizarea, extinderea locuintei sau casei de vacanta.

Pentru a obtine creditul trebuie sa aveti un contract de munca legalizat si un venit net minim de cel putin 1000 euro pe luna. Varsta minima pentru solicitarea unui credit ipotecar este de 22 ani.

Pentru a putea sa obtineti creditul trebuie sa aveti un avans de 25% din valoarea imobilului pe care intentionati sa-l cumparati.

Actele necesare

Pentru a obtine creditul aveti nevoie de:
- copie dupa cartea de identitate din Romania si dupa cea emisa de autoritatile din Italia;
- copie dupa pasaport (care trebuie sa fie valabil minim 1 an, in momentul aplicarii);
- copie dupa permisul de sedere (trebuie sa fie valabil minim 3 luni, in momentul aplicarii);
- copie dupa permisul de munca;
- copie dupa certificat de casatorie, divort (daca este cazul);
- cerere de credit.

De la locul de munca trebuie sa solicitati o scrisoare de recomandare, o copie a contractului de munca (care trebuie sa fie tradus si legalizat), o copie a fluturasului de salariu emis de angajator pentru ultimele 3 luni, copia declaratiei privind veniturile sub forma de salarii din strainatate (fisa fiscala), copie a dovezii de plata a impozitului in tara, copia codului fiscal emis de catre Uffici Locali dell’Agenzia delle Entrate a Ministerului de Finante Italian.

Veti mai avea nevoie de cazier emis de autoritatile italiene, documente din care sa rezulte angajamentele de plata ale solicitantului atat din tara cat si din strainatate, o factura de utilitati din Italia si o copie a extrasului de cont de la banca din Italia.

Conditii de creditare

Creditul poate fi solicitat atat in lei cat si euro. Valoarea minima acordata este de 18.000 lei sau 5000 de euro iar suma maxima ce poate fi obtinuta este de 360.000 lei sau 100.000 de euro.

Puteti alege intre 3 tipuri de credit:Standard, Plus si Pro.

Creditul Standard are o dobanda variabila in lei de 14% sau in euro 9%.
Veti mai avea de platit un comision de acordare de 1,8%, iar pentru analiza dosarului se percepe o taxa de 15 euro. Daca veti dori sa platiti anticipat ratele veti plati un comision de 2%.

In cazul in care solicitati un credit Plus veti beneficia de o dobanda de 9,5% pentru un credit in lei sau 7,5% pentru un credit in euro. In acest caz comisionul de acordare este de 2%. In cazul platilor anticipate comisionul este de 3%.

In plus fata de creditul Standard veti plati un comision de mentenanta de 15 euro pe luna si un comision de 1% de risc valutar, care se plateste o singura data la acordarea creditului.
Creditul Pro ofera cea mai mica dobanda, de 6,95% pentru creditele in lei si 5,95% pentru creditele in euro. Comisionul de acordare este de 2% iar taxa de analiza a dosarului tot de 15 euro. Comisionul de mentenanta este de 0,5% pentru creditele in lei si 0,2% pentru creditele in euro.

Garantia este constituita de ipoteca asupra imobilului achizitionat sau de un alt imobil.
O alta garantie este constituita de polita de asigurare de viata, care este oferita gratuit de catre banca si cesionata bancii si asigurarea imobilului. Costul politei de asigurare a locuintei este suportat de catre solicitantul creditului.

Creditul de la BCR

Creditul ipotecar de la BCR se adreseaza atat persoanelor fizice cu domiciliu in Romania cat si romanilor care lucreaza in strainatate.
Pentru a putea obtine un astfel de credit de la BCR este necesar sa aveti minim o luna la actualul loc de munca si un contract de munca individual.

Pentru a putea obtine creditul este necesar sa aduceti o copie dupa contractul de munca individual, o adeverinta de salariu, un certificat fiscal. Toate actele trebuie sa fie traduse, legalizate si apostilate.
Pentru a solicita un astfel de credit este necesar sa aveti o varsta de minim 18 ani. Perioada maxima de rambursare a creditului este de 30 de ani. Pentru acordarea creditului aveti nevoie de un avans de 25%.

Acest credit se poate obtine in lei, euro si dolari.

BCR ofera 3 variante de dobanda in lei: o dobanda fixa in primii 2 ani de 8,75% si apoi variabila, fixa in primii 3 ani de 8% si apoi variabila sau fixa in primii 5 ani si apoi variabila.

Pentru creditul in euro exista posibilitatea unei dobanzi fixe in primul an de 5,8% (dobanda valabila pentru creditele acordate pana la 15 iulie 2007) si apoi variabila, sau fixa in primii 2 ani de 7,2% si apoi variabila sau o dobanda revizuibila semestriala care in acest moment este de 9,135%.

Creditul in dolari are o dobanda fixa in primul an de 7,5% sau fixa in primii 2 ani de 8,5% si apoi variabila sau o dobanda revizuibila semestrial in acest moment de 9,36%.
La acordarea creditului se percepe un comision de acordare de 2,5% din valoarea creditului.

La depunerea dosarului se plateste o taxa de 300 de lei daca dosarul este analizat de un angajat BCR iar daca dosarul este intocmit de o terta persoana agreata de BCR se plateste o taxa de 150 lei.

In cazul in care se doreste rambursarea anticipata a ratelor se percepe un comision de rambursare anticipata astfel: in primii 3 ani un comision de 4,5%(minim 30 euro), intre 3 si 5 ani un comision de 3%, intre 5 si 10 ani 2,5% iar peste 10 ani un comision de 2%.

Creditul de la Banca Transilvania

Banca Transilvania ofera un credit ipotecar/imobiliar pentru achizitionarea unei locuinte sau a unui teren. Creditul se acorda in lei sau euro, pe o perioada de maxim 30 de ani.

Suma maxima ce poate fi obtinuta este de 250.000 euro, echivalentul in lei, pentru creditele in lei sau 100.000 euro pentru creditele in euro.

Pentru a putea solicita un credit pentr casa de la Banca Transilvania aveti nevoie de contractul de munca pe perioada nedeterminata care sa fie legalizat in tara in care lucrati de un notar sau avocat cu apostila si apoi tradus si legalizat in Romania.

Mai aveti nevoie de o adeverinta de venit care sa ateste veniturile nete realizate in ultimele 6 luni, extrase de cont, recomandare din partea angajatorului, fisa fiscala din tara angajatorului pe anul precedent, cu viza institutiei similare Administratiei Financiare, tradusa si legalizata.

Pentru solicitarea acestui credit trebuie sa tineti de cont de avansul de 25% din valoarea imobilului pe care doriti sa-l achizitionati.
Dobanda perceputa este de 6,5% (fixa in primii 3 ani) pentru creditul in lei sau 9,5% variabila, iar pentru creditul in euro dobanda este variabila de 8,75%.

Se percepe un comision de analiza de 2% in cazul creditului cu dobanda fixa in primii 3 ani, iar in cazul dobanzii variabile atat pentru euro cat si pentru lei se percepe un comision de analiza de 1,5%.
Pentru solicitarea creditului este necesar sa veniti in Romania pentru a depune personal actele.

Printre alte banci care acorda credite ipotecare romanilor care lucreaza in strainatate se regasesc Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, OTP Bank, BRD.

Informatii complete in BAZA DE DATE GhiseulBancar.ro

Consultati BAZA DE DATE GhiseulBancar.ro, pentru informatii complete, analize, sondaje si alte servicii privind cardurile de credit oferite de banci si institutiile financiare nebancare.

CONSULTANTA GRATUITA

Ghiseul Bancar, impreuna cu partenerii sai, specialisti din cadrul bancilor si firmelor de asigurari, va ofera consultanta gratuita privind serviciile financiar-bancare si de asigurari, oferite de banci persoanelor fizice si firmelor.

Va rugam sa ne trimiteti intrebarile pe adresa contact@ghiseulbancar.ro