Ghiseul Bancar

Sistemul de pensii private, in pericol de colaps inainte de a incepe sa functioneze

Cele mai importante companii de asigurari din Romania interesate de administrarea pensiilor private obligatorii, printre care Allianz, ING, Aviva, AIG sau Generali, cer Guvernului schimbarea legii pensiilor abia adoptata de Parlament. Ele sustin ca in actuala forma a legii sistemul de pensii private risca sa devina un esec, intrucat contributiile la sistemul de pensii private sunt prea mici iar viitoarele pensii private nu vor fi mult mai mari in comparatie cu pensiile de stat. De asemnea, comisioanele maxime impuse de lege administratorilor de pensii sunt prea mici, ceea ce va afecta rentabilitatea pensiilor, dar si piata companiilor de pensii private.

In data de 8 martie 2007, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a trimis o scrisoare deschisa adresata autoritatilor, printre care Presedintiei, Guvernului, Parlamentului, referitoare la legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate de stat.

Scrisoarea este semnata de noua companii: AIG Life Asigurari Romania, Allianz-Tiriac Asigurari, Aviva Asigurari de Viata, Generali Asigurari, ING Asigurari de Viata, Interamerican Romania Insurance Company, Omniasig Asigurari de Viata, Raiffeisen Asset Management si Certinvest.

Iata continutul scrisorii:

Introducere

In luna ianuarie a intrat in vigoare Legea nr. 23/2007 pentru modificarea si completarea legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Anterior, societatile potential interesate de managementul unui fond de pensii isi exprimasera clar refuzul de a intra in aceasta piata in conditiile prevederilor initiale ale Legii 411.

Proiectul de modificare, asa cum a fost adoptat de Senatul Romaniei in data de 1 noiembrie 2006, parea a aduce imbunatatiri substantiale. Din pacate, nu acelasi lucru se poate spune despre versiunea finala a legii 23. Societatile reunite in cadrul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAR) considera ca Parlamentul Romaniei repeta greselile din anul 2004.


Citeste tot articolul