Ghiseul Bancar

Primele fonduri de pensii private facultative ar putea functiona din mai

BCR Asigurari, ING si Allianz vor fi, probabil, primele companii de asigurari care vor incepe in luna mai colectarea contributiilor pentru fondurile de pensii facultative (pilonul III), a spus Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), citat de Rompres.

El estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an vor fi autorizate cel mult 7-8 societati care sa administreze fonduri de pensii pentru pilonul III.

Procesul de autorizare a administratorilor de fonduri de pensii facultative in aceput la 30 octombrie 2006, reprezentantii CSSPP estimand ca va dura in jur de trei luni pana cand primele companii vor incepe sa functioneze. Dar iata ca termenul s-a prelungit mai mult. Pana acum doar BCR Asigurari a depus dosarul pentru autorizare, iar Allianz si ING au declarat ca sunt interesate si ele de aceste fonduri.

Oficialul CSSPP a explicat intarzierile in procesul de autorizare prin faptul ca solicitantii nu au adus toate actele necesare si in forma ceruta. El a admis ca cerintele Comisiei sunt destul de stricte si sunt solicitate multe acte pentru siguranta sistemului.

Comisia solicita printre altele informatii despre provenienta capitalului, administratori, cazier fiscal si juridic, rezultatele economice pe ultimii trei ani.

Conform legii, fondurile de pensii facultative pot fi administrate de trei tipuri de entitati: societatile de pensii nou constituite avand ca unic obiect de activitate colectarea, administrarea si investirea contributiilor, societatile de asigurari care functioneaza in baza autorizarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si societatile de administrare a investitiilor, autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

In data de 09.02.2007, CSSPP a avizat primul primul depozitar de pe piata pensiilor private din Romania: BRD, iar Ernst&Young a fost autorizata ca auditor.

Rolul unui depozitar este acela de a asigura pastrarea in conditii de siguranta a activelor fondurilor de pensii facultative si a efectua un control permanent asupra operatiunilor administratorului, potrivit CSSP.

Procesul de autorizare/avizare a entitatilor de pe piata pensiilor facultative, demarat la data de 30 octombrie 2006, este un proces continuu, cei interesati urmand sa depuna solicitarile la sediul CSSPP, potrivit documentatiei stabilite de Legea nr.204/2006 si normele de aplicare.

Vicepresedintele CSSPP a apreciat ca in primul an de functionare a pilonului III, se poate ajunge la 200.000-300.000 de participanti in sistem. Chiar daca nu vor fi multe firme care sa administreze astfel de fonduri, cei care vin pe piata sunt asiguratori mari, firme puternice care au deja un portofoliu de clienti usor de accesat, considera Ion Giurescu.

El a mentionat ca interesul firmelor este mai mare pentru pilonul II de pensii (pensiile obligatorii administrate privat), deoarece acolo piata este deja oferita si nu mai trebuie cautata, persoanele sub 35 de ani fiind obligate sa intre in acest sistem.

Ce sunt pensiile facultative

Sistemul pensiilor facultative reprezinta asa-numitul pilon III de pensii, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani. Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro de la angajator si 200 de euro de la angajat.

Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie lunara de 140 de euro, timp de 15 ani. Estimarile au vizat un randament mediu anual de sapte la suta, in euro.

Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare va insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce va conduce la o pensie lunara de 140 de euro, timp de 15 ani.

Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de 7% in euro ar fi unul foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.