Ghiseul Bancar

Bancile ofera tot mai multe variante de economisire cu castiguri sigure

Stimularea economisirii a devenit un obiectiv strategic pentru banci, in conditiile in care acestea trebuie sa aiba resurse pentru a acoperi „foamea” de credite a populatiei.

Banci importante din sistem, BCR, BRD, Bancpost sau Banca Transilvania au lansat diverse produse de economisire carora le-au atasat o dobanda fixa. Dobanzile ajung la 8% pe an, bancile fiind dispuse sa plateasca tot mai mult pentru a atrage economiile populatiei.

Depozitul Simultan de la BCR

BCR promoveaza depozitul Simultan BCR, un depozit la termen in lei cu dobanda fixa. Produsul are scadenta la o luna sau la trei luni, iar suma minima de constituire este de 1.000 RON. Dobanzile oferite variaza in functie de termenul ales, dar si de suma de constituire a depozitului.

Daca valoarea depunerilor este cuprinsa intre 1.000 si 5.000 RON, iar depozitul este constituit pe o luna, dobanda oferita este de 7,25%. Dobanda creste la 7,40% daca economiile plasate intr-un depozit Simultan sunt intre 5.000 si 10.000 RON. Cu depuneri de peste 10.000 RON se poate obtine o dobanda de 7,40%.

Alegerea unui termen de maturitate mai mare (3 luni) implica si valori mai mari ale dobanzilor. Sumele cuprinse intre 1.000 si 5.000 RON atrag o dobanda de 7,50%. Daca depozitul este constituit din valori cuprinse intre 5.000 si 10.000 RON, banca acorda o dobanda de 7,65%. Pentru economiile mai mari de 10.000 RON depuse intr-un depozit Simultan cu scadenta la 3 luni, dobanda oferita este de 7,75%.

Depozitul ofera posibilitatea de a fi prelungit pe acelasi termen si cu suma cu care a fost constituit initial. In acest caz, se va oferi dobanda valabila pentru momentul in care se alege reinnoirea depozitului.

Depozitul 1.000 de la BRD cu scadenta la 2 sau la 6 luni

BRD concureaza cu Depozitul 1000, caruia i-au fost atasate doua optiuni pentru perioada de economisire: la 6 luni sau la 2 luni. Acest produs de economisire in lei a fost creat initial cu scadenta la 180 de zile. Pana la 31 decembrie 2006, Depozitul 1000 poate fi constituit si pe termen de 60 de zile. Dobanda valabila pentru depozitul pe 6 luni este de 7,75%, in timp ce pentru depozitul pe termen de 2 luni, BRD acorda o dobanda de 7,25%.
Pentru consituirea Depozitului 1.000 sunt necesare depuneri initiale minime in valoare de 1.000 RON.

BRD nu percepe comisioane pentru operatiunile aferente Depozitului 1.000. Astfel, sunt oferite in mod gratuit: dechiderea contului de depozit, transferul automat la scadenta a capitalului acumulat in contul curent sau eliberarea extrasului de cont.

Depozitul Prim de la Bancpost cu dobanda de 8%

Bancpost deruleaza o campanie promotionala pentru Depozitul Prim. Siguranta pentru economii si profitul generos sunt cuvintele prin care banca incearca sa atraga economiile populatiei.

Banca acorda o dobanda fixa de 8% pe 3 luni pentru depozitele constituite in RON.
Pentru constituirea unui depozit in RON este necesara o suma minima de 500 RON.

Daca, de obicei, dobanzile difera in functie de sumele depuse si de scadentele alese, pe perioada campaniei, dobanda de 8% este valabila pentru orice suma depusa.

Termenele de maturitate pot fi la 14 zile, 1 luna, 2, 3, 6 luni sau un an.

La sfarsitul celor 3 luni, depozitul se poate reinnoi in mod automat la valoarea initiala sau la valoarea depozitului plus dobanda aferenta celor 3 luni. Exista si optiunea ca la maturitate, depozitul sa fie transferat in contul clientului.

Depozitul in lei pe 111 zile de la Banca Transilvania

Dorind ca fiecare client al sau sa se afle pe primul loc intr-un clasament imaginar, Banca Transilvania vine cu un depozit cu scadenta la 111 zile. Depozitului ii este atasata o dobanda fixa de 7,25%, suma minima de constituire fiind sub pragul impus de BCR, BRD sau Bancpost. Cu doar 100 RON, se poate constitui un depozit cu scadenta la 111 zile. Depozitul poate fi prelungit in mod automat, clientul alegand daca se va capitaliza su nu dobanda.

Indiferent de banca aleasa pentru depozitarea economiilor, sau de termenul de constituire, sumele depuse se afla in siguranta. Depozitele constituite sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB). In situatia in care o banca nu mai este apta sa-si onoreze obligatiile asumate fata de deponenti, FGDSB preia acest rol. Fondul garanteaza plata sumelor depozitate, indiferent de moneda in care au fost constituite depozitele, in limita unui plafon de garantare. Plafonul este stabilit, in prezent, in limita echivalentului a 15.000 EUR.