Ghiseul Bancar

Romanii din strainatate pot obtine un credit ipotecar in Romania

“Ma numesc C. Alexandru si am o intrebare: este posibil sa iau un inprumut din banca daca nu lucrez in Romania? Lucrez in Anglia, am un contract pe 5 ani si as vrea sa stiu daca e posibil! Vreau un inprumut pentru un apartament!”

O serie de banci din Romania ofera credite pentru romanii care lucreaza legal in strainatate. BCR, UniCredit, BRD ofera astfel de imprumuturi, cu mentiunea ca UniCredit ofera aceste credite doar pentru romanii din Italia. La acordarea creditelor, bancile nu impun conditii speciale, doar tipul actelor solicitate difera, tinand cont de situatia pariculara a solicitantilor. Romanii din strainatate obtin imprumuturi direct proportionale cu veniturile pe care le pot demonstra cu acte legale.

Creditul BCR

BCR nu are are un credit special pentru romanii care lucreaza cu forme legale in strainatate, dar acorda astfel de imprumuturi.
Pentru contractarea unui credit de la BCR e nevoie de un avans de 25%. BCR acorda creditul pe o perioada de 25 de ani. Pentru contractarea creditului nu se impune un venit minim. Banca va acorda o suma raportata la veniturile dumneavoastra.

Banca solicita drepta garantii constituirea unei ipoteci de rang 1 asupra imobilului cumparat sau asupra altuia si incheierea unei asigurari de viata.

La creditul ipotecar in EUR, BCR practica mai multe tipuri de dobanzi. Puteti contracta un credit cu o dobanda fixa in primul an, de 7% sau fixa, 2 ani, de 8%. Ulterior, dobanzile devin variabile. O alta varianta este cea a unei dobanzi revizuibile, odata la 6 luni. Nivelul aceste dobanzi este de 9,704%.

Banca percepe un comison de acordare de 2,75% din valoarea creditului. Lunar, se va plati un comision de gestiune de 0,05%, calculat la valoarea creditului acordat si inclus in rata.

La un venit de 1.000 EUR, banca acorda un imprumut in valoare de 37.000 EUR pe o perioada de 25 de ani. Rata lunara va fi de 350 EUR.

Ce acte solicta BCR:

- copie dupa contractul individual de munca pe perioada nedeterminata; acesta trebuie legalizat in tara angajatorului apoi tradus si legalizat in Romania;
- adeverinta de salariu in original tradusa si legalizata in Romania sau tradusa si legalizata de catre consulatul sau ambasada Romaniei din tara respectiva;
- fisa fiscala cu viza institutiei similare administratiei financiare tradusa si legalizata in Romania;
- declaratia speciala privind veniturile.

Creditul BRD

Si BRD solicita un avans de 25% pentru a acorda un credit cu destinatie locativa. Perioada de rambursare este in acest caz de 25 de ani, iar suma maxima ajunge la 100.000 EUR. La fel ca si BCR, BRD nu impune un venit minim solicitantului de credit. Valoarea creditului este dependenta de veniturile pe care clientul trebuie sa le dovedeasca cu acte.

In cazul in care apelati la BRD nu trebuie sa veniti in tara pentru a contracta creditul. Aveti posibilitatea sa va desemnati un imputernicit care sa va reprezinte in relatiile cu banca. Ratele se achita prin servicii de bani speciale.

Dobanda la creditul ipotecar BRD se alculeaza in functie de o marja fixa de 4,5% la care se adauga valoarea indicelui de referinta Euribor. In prezent, dobanda este de 8,12%. Banca percepe un comision de analiza de 2% din suma acordata. Lunar se plateste un comision de gestiune de 0,10%, calculat la soldul creditului.

Cu un venit de 1.000 EUR, banca acorda un imprumut in valoare de 44.800 EUR pe o perioada de 25 de ani. Rata lunara este de 350 EUR.

Ce acte solicita BRD:

- adeverinta de venit (tip BRD sau tip propriu angajator) pentru 3 luni consecutive recente, emisa cu maxim 45 de zile inaintea datei analizei;
- contractul individual de munca inregistrat la organul compentent al administratiei statului unde sunteti angajat;
- declaratie speciala privind veniturile realizate sau fisa fiscala sau certificat fiscal sau alt document legal care sa ateste plata impozitelor;
- copie dupa contractul de munca (pe perioada nedeterminata).
Toate documentele vor fi traduse si legalizate in Romania

Creditul de la BRD poate fi rambursat in rate constante sau descrescatoare, existand posibilitatea ca imprumutul sa fie rambursat anicipat, fie partial, fie integral.