Ghiseul Bancar

Avem si o piata neagra a imprumuturilor

70.000 de euro fara girant, fara carte de munca, fara acte doveditoare

Una din ofertele cele mai atragatoare am intalnit-o sub forma unui anunt: “Bani! Bani! Bani! Imprumuturi!!! Rambursabil 150 luni – 3,6% an. Este afisata si adresa, pentru a face anuntul cat mai veridic: Calea 13 septembrie nr.127, tel. 410.72.**/ 411.59.**; 0788.520.9**.

Ne-am decis sa contactam telefonic aceasta firma pentru a obtine detalii despre natura imprumutului. Societatea se numeste Eurocredit si ofera imprumuturi fabuloase. Fabuloase, pentru ca nici o banca de pe piata romaneasca nu ti-ar da 70.000 de euro la un venit mediu sa zicem de 25 de milioane de lei lunar.

Singura conditie este sa ai un imobil cu care sa garantezi. Adica iti pui casa la bataie. Aceasta garantie imobiliara trebuie sa acopere 100% valoarea imprumutului. In ceea ce priveste valoarea creditului, poate atinge maxim 70% din valoarea locuintei. Spre exemplu, daca locuinta dumneavoastra valoreaza 100.000 de euro, puteti lua un credit de 70.000 de euro.

Fantastic, nu? Valoarea imprumutului nu este determinata ca la banca, in functie de venitul lunar net, de capacitatea de rambursare, de bonitatea clientului. Chiar la telefon mi s-a spus ca nu conteaza daca am serviciu sau nu. Detalii nesemnificative… Am aflat deci, ca pot lua de la aceasta societate de creditare 70.000 de euro, o suma la care nici nu as fi visat daca m-as fi dus la oricare banca din Romania.

Am mai aflat ca perioada maxima de creditare este de 12 ani si 5 luni. Si nici o luna mai mult. Am continuat acest joc, in care intra din pacate multi naivi, si am cerut sa mi se calculeze rata lunara de plata. Mi s-a spus pe loc si fara nici un fel de jena ca rata este de 716 euro pe luna. Tot ceea ce trebuia sa fac era sa ma duc cu buletinul si sa platesc taxa de incheiere a contractului plus prima rata aferenta imprumutului. Surpriza, la valoarea imprumutului de 70.000 de euro, aceasta taxa reprezinta 1,5% din suma totala + T.V.A., adica nici mai mult, nici mai putin de 1249 de euro.

In total, trebuia sa am in buzunar 2000 de euro, pentru a incheia contractul cu dumnealor. Si mai socant este faptul ca, de-abia dupa aprobarea contractului, deci dupa incasarea sumei de 2000 de euro, se face evaluarea imobilului ipotecat. Doamna de la telefon m-a linistit cu o alta afirmatie dubioasa: de la aprobare, in doua ore vi se face viramentul in cont!!!

Numai pentru doamne – 60% dobanda pe an

Un alt anunt care mi-a atras atentia suna asa: “Imprumuturi doar pentru Doamne; Azi pentru Dumneavoastra intre 18-68 de ani OK. Sunati acum la tel. 242.38.**; 0741.238.8**; www.bani-totalshop.go.ro. Am intrat pe site…. Sigla BANI TOTAL SHOP SUN climpocea, se apropia, se departa, ce mai efecte….. Apoi, scris cu litere de-o schioapa: Pentru a putea obtine un imprumut nu aveti nevoie decat de urmatoarele: Persoane fizice: *) Numai doamne!!! Adeverinta de salariu, copie xerox dupa cartea de munca si buletin de identitate valabil.

Exista chiar si un formular de inscriere online pe care trebuia sa il completati si apoi erati anuntat telefonic daca se aproba creditul sau nu. Am sunat si aici, interesul fiind de data aceasta starnit de mentiunea, deloc de neglijat: “Numai doamne!’.

Raspunsul a fost: “Doamnele sunt mai bune platnice”. Mi se pare rezonabil, nu? De ce sa acorde imprumuturi unor domni care pot darama usile cu pumnul….. imprumuta doamne… Ce se poate intampla? O geanta in cap sau un toc infipt in tibie. Aici insa, conditiile de creditare sunt mult mai “stricte”. Trebuie sa fii angajatA cu carte de munca sau pensionarA. Limita de creditare este de 1000 de USD. Este nevoie si de girant. Acest “credit” se acorda pentru achizitionarea unor bunuri de consum si se returneaza in maxim un an. Dobanda este intre 3-5% pe luna.

Ceea ce inseamna, ca daca va incadrati pentru suma maxima de 1000 de dolari, puteti plati o dobanda de 60% pe an. Asta in conditiile in care dobanzile practicate de banci mai exotice se situeaza in jurul valorii de 10%. Deci, de la aceasta societate de creditare, luati 1000 de dolari si returnati, intr-un an de zile, 1600 de dolari. De mentionat este ca acest credit se acorda numai in dolari. Mi s-a facut si un calcul. La un salariu de 2000 RON (20 milioane ROL), rata lunara de plata ar fi cam de 150 de dolari.

Cererea de imprumut se “completeaza” prin telefon

Interesata fiind de a obtine aceasta suma de bani, am fost de acord sa completez cererea prin telefon. Astfel, a trebuit sa dau o multime de date personale unei secretare care imi aproba imprumutul! Atentie deci! Nu va lasati pacaliti de astfel de oferte tentante, dandu-va adresa, numerele de telefon (chiar si de la serviciu), codul numeric personal si alte date de natura sa informeze in detaliu personalul acestor firme.

Nu ati auzit de Covcredit?

O alta societate care ofera imprumuturi la dobanzi halucinant de mari este Covcredit. Cum, nu ati auzit de Covcredit? Este o societate serioasa, care va umbla serios la buzunar daca va decideti sa luati un imprumut. Isi are sediul in Calea Calarasilor 319 A, ap.2; tel.326.01.** (Piata Muncii). In anuntul pe care l-am gasit in ziar, Covcredit oferea credite cu giranti si/sau ipoteca pentru persoane fizice si juridice, cu operativitate. Cred si eu ca se misca “cu operativitate”, caci dobanda este de 3% (dobanda fixa) pe luna sau 5% (dobanda la sold, descrescatoare).

Mi s-a explicat totusi: 36% pe an in cazul dobanzii fixe de 3% sau 32,5% pe an, in cazul dobanzii la sold. Acest credit se acorda numai in lei si este structurat pe doua variante: daca imprumutul nu depaseste 2500 RON, aveti nevoie de cel putin 2 giranti, daca depseste 2500 RON, se pune ipoteca pe locuinta aflata in proprietate. Adica, pentru 26 milioane de lei de exemplu, va puneti ipoteca pe imobilul dumneavoastra. Perioada de acordare a acestui credit este de maximum 2 ani.

Asadar, camataria este in floare, si nu orice fel de camatarie, ci una elevata, birocratica am putea spune. Specia aceasta de camatari este tolerata de autoritati, mai mult, acestia se supun legilor de functionare ale unor SRL-uri, iar primejdia paste la orice pas. Pot institui dobanzi foarte mari, pot da faliment, pot schimba date in contractele incheiate, pe scurt va imprumuta cu o suma la care aplica o dobanda de aproximativ 60% pe an.

Haosul din sistemul de creditare nebancar este si mai evident, daca ne gandim ca de la Eurocredit “puteam” obtine 70.000 de euro fara sa am un loc de munca macar. Atentie asadar la aceste societati fantomatice, care va iau dobanzi mai mari de 5-6 ori decat o banca si care nu va ofera siguranta unei institutii bancare care se afla sub autoritatea BNR. Ana Maria Megan