Ghiseul Bancar

BNR urmeaza sa elimine si celelalte restrictii de creditare impuse bancilor

Dupa ce a eliminat restrictiile cu privire la volumul de credite in valuta impus bancilor anul trecut, BNR are de gand sa faca urmatorul pas, si anume scaderea procentului de rezerve minime obligatorii in lei impus bancilor. “Vom trece la urmatoarele masuri de reducere a restrictiilor, si anume scaderea rezervelor minime obligatorii in lei”, a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. “Eu cred ca in urmatoarele trimestre, masurile restrictive vor fi eliminate, pentru a disparea si distorsiunile din piata”, a precizat el. Guvernatorul a precizat ca, in opinia sa, masura de eliminare a restrictiilor impuse bancilor trebuie trebuie luata inainte de o noua scadere a dobanzii de referinta.

“Volumul de bani sterilizati de BNR este in continua crestere si pe masura ce sterilizarea e tot mai redusa vom scadea si rezervele minime obligatorii in lei, care cred ca sunt destul de mari, desi reprezinta doar 20% din pasivele atrase de banci, in comparatie cu 40% in cazul valutei”, a precizat Isarescu.

“Fara a avea macar o bruma de euforie, vreau sa subliniez ca si in Romania politicile (monetare si fiscale) lucreaza, asa incat, daca si inflatia va scadea in continuare, primele eliminate vor fi rezervele in lei, pentru a elimina distorsiunile din piata”, a adaugat guvernatorul.

El a precizat ca aceste masuri vor fi luate inainte de o noua scadere a dobanzii de referinta. “Masura de scadere a dobanzii se ia numai in functie de inflatie. Insa noi nu am scazut dobanda, pe masura scaderii inflatiei, intrucat, conform anticipatiile pietei de la inceputul anului, urma sa avem o crestere a inflatiei de peste 6% pana in septembrie”, a spus Isarescu.

Intrebat daca nu considera prea mare actuala dobanda de referinta, de 8,75%, Isarescu a spus ca nu. “Sa nu uitam ca dobanda reala (fara inflatie) este in jur de 3-4 procente. Intr-o tara in care continua dezinflatia, ramanand insa riscuri pe toate componentele, aceasta dobanda nu e mare. Pentru o tara in care presiunile ar fi rezolvate, probabil ca e mare”, a precizat Isarescu.

“Dar avem foarte multe restrictii de alta natura. Desi nu as vrea sa creez anticipatii in piata, care sa duca la anumite decizii, vreau sa incepem cu acele masuri neortodoxe, rezervele minime obligatorii in lei si apoi cu dobanda”, a adaugat Isarescu.