Ghiseul Bancar

Carduri de cumparaturi cu rate fara dobanda, dar cu comisioane mari, la unele banci

Cumparaturile cu cardurile de credit in rate fara dobanda pe perioade tot mai lungi, chiar si pana la cinci ani, sunt intens promovate de banci si magazine, insa consumatorii trebuie sa fie atenti la costurile ascunse reprezentate de comisioane care pot fi destul de piperate.

Este vorba de comisionul de activare a planurilor de rate fara dobanda, care poate ajunge, la unele banci, la nivelul unei dobanzi standard pentru un card de credit.

De exemplu, in cazul cardului de credit furnizat de Banca Romaneasca, in cazul planului de 24 de rate fara dobanda, comisionul este activare a optiunii de rate fara dobanda este 24%, mai mare decat dobanda standard pentru card, care este 23,75%.

Pentru planurile de rate fara dobanda pe perioade mai scurte, intre trei si 12 luni, nu se aplica, in schimb, niciun comision de activare.

In schimb, la cardul de credit emis de Alpha Bank, se aplica un comision de activare a optiunii de rate fara dobanda indiferent de numarul de rate: 1,5% la trei rate, 3% la 6 rate, 4,5% la noua rate, 6% la 12 rate.

La alte banci, precum First Bank, exista un comision sub forma unei sume fixe: 50 de lei pentru fiecare plata, indiferent de valoarea tranzactiei si numarul de rate.

Exista si carduri de credit emise de banci, precum Banca Transilvania sau CEC Bank, care nu au comisioane pentru activarea planurilor de rate fara dobanda.

Mai trebuie mentionat ca planurile de rate fara dobanda sunt valabile doar pentru cumparaturi cu cardurile de credit cu valori mari, de cel putin 100 de lei, nivelul sumei minime depinzand de fiecare banca: 100 de lei la CEC Bank si First Bank sau 200 de lei la Alpha Bank si Banca Romaneasca.

O alta particularitate a ratelor fara dobanda este de natura geografica: unele sunt valabile doar la magazinele si furnizorii de servicii in tara, altele doar la comerciantii parteneri ai bancilor, in timp ce la unele banci se aplica atat in tara cat si in strainatate, la orice POS sau ATM.

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi

Cu un card de credit nu plateste toata lumea si de fiecare data in rate fara dobanda sau in perioada de gratie, care poate ajunge la doua luni. Cei care ramburseaza lunar suma minima de plata, de regula de 2-3% din datorie, trebuie sa achite si dobanda standard.

Iar dobanzile standard pentru un card de credit variaza foarte mult: cea mai mica este la cardul CEC Bank, de 13,59%, si ajunge la 29%, la cardul in rate emis de OTP Bank. (vezi foto)

DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, variaza intre 16,71% la CEC Bank si 38,94% la cardul de credit al Credit Europe Bank (Bonus Card).

In top trei cele mai ieftine carduri de credit se afla cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank, iar cele mai scumpe trei carduri de cumparaturi sunt ale OTP Bank, Credit Europe Bank si BCR.

DAE medie la cele 18 carduri de cumparaturi emise de 15 banci este 29,07%.