Ghiseul Bancar

Probleme cu cardurile MasterCard in Romania si in toata lumea

Probleme cu cardurile MasterCard in Romania

Un incident aparut joi seara la platforma de procesare a platilor MasterCard a afectat toate cardurile emise de bancile din Romania, dar si din Europa si alte tari din lume, care nu au putut fi folosite pentru plati la magazine sau la bancomate.

MasterCard Romania nu a anuntat acest incident nici pe pagina sa Facebook nici pe site-ul propriu, iar dintre bancile romanesti, BRD se pare ca a fost singura care si-a  informat clientii despre aceasta problema, intr-un mesaj postat pe pagina sa Facebook:

"Mastercard a remediat incidentul ce a afectat platforma de procesare a tranzactiilor. Cardurile Mastercard pot fi folosite la orice terminal din tara sau din strainatate.

In cursul acestei seri, din cauza unui incident la nivelul organizatiei de plata, cardurile emise sub logo-ul Mastercard au putut fi utilizate, pentru o scurta perioada de timp, doar la terminale BRD.

Ne cerem scuze pentru inconvenient."

Nici pe site-ul MasterCard Europe nu apare niciun anunt cu privire la acest incident, iar Financial Times (FT) relateaza ca incidentul a afectat cardurile MasterCard din toata lumea, citand utilizatori care s-au plans ca nu au fost anuntati despre faptul ca nu-si pot folosi cardurile.

MasterCard a refuzat sa explice cauzele incidentului, precizeaza FT, care mentioneaza ca si Visa a avut in urma cu cateva saptamani un incident asemanator, care a afectat peste cinci milioane de utilizatori de carduri de debit si credit din toata Europa.

Sistemul de plati al Visa nu a functionat timp de peste 10 ore in Marea Britanie, adauga FT, ceea ce a provocat serioase probleme magazinelor si utilizatorilor de carduri.

Sistemul MasterCard se pare ca a fost indisponibil aseara in jur de doua ore, in intervalul 18-20.

Am trimis la MasterCard urmatoarele intrebari, pentru a afla detalii despre incident:

- Din ce cauza a aparut incidentul MasterCard si cum a afectat detinatorii de carduri?

- De ce MasterCard Romania si bancile nu au anuntat acest incident?

- Ce masuri au fost luate?

Raspunsul MasterCard:

"O actualizare de sistem programată a cauzat refuzarea cardurilor Mastercard la plată pentru o scurtă perioadă de timp în cursul zilei de joi, 12 iulie. Suntem conștienți de faptul că au existat câteva probleme și am depus eforturi pentru a le soluționa. Situația a fost rezolvată în totalitate și toate tranzacțiile funcționează acum ca de obicei. Ne pare rău pentru orice neplăcere cauzată."

ACTUALIZARE

Stirea a fost actualizata cu precizarea ca a fost vorba de un incident care a afectat clientii cu carduri MasterCard emise de toate bancile, nu doar de BRD, cum s-a inteles initial.

De asemenea, s-a publicat si precizarea MasterCard la intrebarile trimise de Bancherul.ro.