Ghiseul Bancar

Bancpost si Raiffeisen trebuie sa aplice la creditele in CHF un curs de schimb valutar mediu, au decis judecatorii

O instanta de la Judecatoria Sectorului 2 a obligat Bancpost sa aplice la un credit in franci elvetieni (CHF) un curs mediu dintre cel din data acordarii creditului si cel din prezent

Au inceput sa apara primele decizii ale instantelor de judecata in procesele dintre banci si clientii cu credite in franci elvetieni (CHF), dupa clarificarile facute de Curtea Constitutionala in cazul Legii privind darea in plata, care a impus aplicarea teoriei impreviziunii si impartirea poverii crizei si a cursului intre banci si clienti.

Astfel, o instanta de la Judecatoria Sectorului 2 a obligat Bancpost sa aplice la un credit in franci elvetieni (CHF) un curs mediu dintre cel din data acordarii creditului si cel din prezent, actiunea, initiata de avocatul Cuculis Adrian, fiind bazata pe legea clauzelor abuzive, nu pe cea privind darea in plata.

Astfel, daca in momentul acordarii creditului, in 2007, cursul CHF era in jur de 2,2 lei, iar in prezent este de 4,2 lei, clientul va plati de acum inainte ratele la un curs de 3,2 lei.

Decizia nu se aplica si retroactiv, adica banca nu este obligata sa ramburseze clientilor sumele platite in plus pana acum, dupa cum a precizat si Curtea Constitutionala in cazul legii privind darea in plata: "adaptarea contractului la noile conditii produce efecte juridice pentru viitor, prestațiile deja executate rămânând câștigate contractului". (vezi aici detalii)

“Toate sumele datorate de reclamant in temeiul convenției de credit se vor calcula la o valoare CHF egală cu jumătate din diferența dintre cursul CHF de la momentul plății și valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării. Dispune restituirea de catre parată a sumelor excedentar incasate, in raport de formula de calcul mai sus menționată, incepand cu data introducerii acțiunii”, a dispus instanta.

Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare in judecată. Dispune adaptarea pentru viitor a clauzei stipulate în convenția de credit nr. 231CSF2072010001/20.07.2007, la art. 5.1 („La incetarea acestei perioade, imprumutatul va plăti băncii creditul primit impreună cu dobanda și comisioanele aferente la termenele și in sumele convenite, in conformitate cu graficul de rambursare. Împrumutatul și codebitorul său se obligă să restituie băncii, prin depunere de numerar la casieria băncii sau prin virament in contul de la pct. 2.1 creditul primit impreună cu dobanda și comisioanele aferente in conformitate cu graficul de rambursare.”), in sensul că toate sumele datorate de reclamant in temeiul convenției de credit, se vor calcula la o valoare CHF egală cu jumătate din diferența dintre cursul CHF de la momentul plății și valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării. Dispune restituirea de catre parată a sumelor excedentar incasate, in raport de formula de calcul mai sus menționată, incepand cu data introducerii acțiunii. Constată caracterul abuziv și, in consecință, nulitatea absolută a clauzei stipulate în convenția de credit nr. 231CSF2072010001/20.07.2007 la art. 4.1 teza a II-a, sub aspectul perceperii comisionului de administrare și de acordare credit („Clientul se obligă să plătească următoarele comisioane : comision de acordare credit de 2,5% din valoarea creditului și comision de administrare lunară a creditului de 0.3% aplicat la valoarea soldului creditului”.) Respinge cererea în rest, ca neîntemeiată. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 2 București. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 21.02.2017. (vezi aici decizia)

Un client Raiffeisen a obtinut o solutie identica inca din iunie 2016

Decizia Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti este identica ca cea pronuntata de Judecatoria Ramnicu Valcea inca din 9 iunie 2016, la scurt timp dupa adoptarea Legii privind darea in plata, actiunea fiind intiata, de asemenea, in baza legii privind clauzele abuzive:

"Adaptează contractul de credit față de realitățile actuale în sensul că obligă pârâta să perceapă ratele lunare ale creditului, începând cu data de 26.11.2015, calculate în funcție de cursul monedei creditului (CHF) de la data acordării creditului (27.03.2007) la care să se adauge jumătatea diferenței dintre valoarea monedei creditului (CHF) față de moneda națională din ziua plății fiecărei rate și valoarea monedei creditului din data de 26.06.2007."