Ghiseul Bancar

Legea conversiei creditelor in CHF a fost declarata ilegala de Curtea Constitutionala si nu se va aplica

Conversia se face la data conversiei, nu la data incheierii contractului

Curtea Constitutionala a stabilit ca este ilegala (neconstitutionala) legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii creditelor, intrucat nu respecta principiul bicameralismului si este in dezacord cu directivele europene, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Este vorba de faptul ca legea a fost modificata radical de catre Camera Deputatilor, fata de prima forma adoptata de catre Senat, incalcand astfel principiul bicameralismului, dar si directivele europene, potrivit carora conversia creditelor in valuta trebuie facuta la cursul zilei, din data conversiei, conform principiului neretroactivitatii legilor.

In forma adoptata de prima camera, Senatul, in iunie 2014, legea stabilea ca efectuarea conversiei creditelor in valuta se poate face la cursul zilei, nu la cel istoric, cum a decis  ulterior Camera Deputatilor, in legea votata doi ani mai tarziu, in octombrie 2016.

Ceea ce inseamna ca legea nu se va aplica, insa clientii bancilor cu credite in CHF vor putea apela la legea darii in plata pentru a-si renegocia creditele, in vederea scaderii ratelor, conform principiului impreviziunii din Codul Civil, a precizat Dorneanu.

"Conversia se face la data conversiei, nu la data incheierii contractului. Deci Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a legii si a stabilit ca legea este neconstitutionala, pentru incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa inceputa la Senat pana la adoptarea de catre Camera Deputatilor exista diferente substantiale", a declarat Dorneanu.

"Senatul a adoptat legea in forma redactata de initiatori, iar la Camera Deputatilor au fost modificate practic aproape toate prevederile acesteia. Potrivit practicii noastre constante, atunci cand se schimba substantial toate solutiile din lege se considera ca s-a incalcat principiul bicameralismului", a adaugat Dorneanu.

"Faptul ca a doua camera este decizionala nu inseamna ca poate sa adopte legea intr-un mod mult mai diferit, trebuie sa tina cont de expresia textelor adoptate de Senat", a mai mai spus Dorneanu.

"De asemenea, s-a considerat ca forma adoptata de Camera Deputatilor privind conversia la data acordarii creditelor este gresita si nu corespunde nici unor directive europene", a explicat presedintele CCR.

"Aici magistratii urmeaza sa aplice si principiul impreviziunii, pe care l-am dezvoltat in celelalte decizii ale Curtii", a spus Dorneanu.

Intrebat ce vor face cei care vor sa efectueze conversia in lei a creditelor in CHF, Dorneanu a spus ca din moment ce legea conversiei a fost respinsa, se aplica legislatia veche: "Se aplica legislatia in vigoare, cu exceptia celei de fata (respinsa de CCR)".

Bancherul.ro l-a intrebat pe presedintele CCR cum se explica faptul ca anterior el declarase ca legea conversiei trebuie pusa in concordanta cu legea darii in plata.

Dorneanu a raspuns: "Nu o punem noi, o vor pune instantele. Nu vreau a intru acum in discutii tehnice, veti primi un comunicat de presa si decizia, in care o sa vedeti tot ce trebuie in legatura cu reconversia (renegocierea creditelor), astfel cum am tratat-o noi in celelalte decizii si in ce masura isi are locul si aplicabilitatea si aici".

Intrebat, de Bancherul.ro, daca motivul principal al respingerii legii de conversie este acela ca nu se poate aplica retroactiv, Dorneanu a raspuns:

"Principalul motiv este incalcarea principiului bicameralismului, ca motiv extrinsec determinant. Numai acesta ne-ar fi indreptatit sa declaram legea in intregime neconstitutionala. Si am mai luat un text, cel cu reconversia."

Curtea Constitutionala dezbate legea conversiei creditelor in CHF

Judecatorii de la Curtea Constitutionala dezbat, la aceasta ora, legea privind conversia creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii creditelor.

Bancherul.ro va relata de la fata locului decizia luata de judecatori, declaratiile acestora si va analiza in detaliu aceasta lege.

Este de asteptat ca decizia de astazi in privinta conversiei sa fie asemanatoare cu cea luata in cazul legii darii in plata, si anume renegocierea creditelor, conform principiului impreviziunii. (vezi aici detalii)

De altfel, chiar avocatii bancilor au sustinut, in cadrul unui proces cu Piperea, initiatorul legii, ca solutia in cazul creditelor in CHF trebuie sa fie impreviziunea, nu conversia la cursul istoric, in conditiile in care impreviziunea nu se poate aplica si retroactiv, dupa cum a stabilit Curtea Constitutionala, adadar clientii bancilor nu pot fi despagubiti pentru ce au platit in plus pana acum, putand beneficia de reducerea ratelor doar de acum inainte. (vezi aici detalii)

Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa ia o decizie privind legea darii in plata inca din 23 noiembrie 2016, insa a amanat-o de doua ori, ultima data in 18 ianuarie, intrucat, dupa cum a explicat presedintele Valer Dorneanu, este nevoie de o aprofundare a cauzei, astfel incat aceasta sa fie in consonanta cu darea in plata.

Prima amanare a fost motivata de necesitatea de a se publica mai intai motivarea la legea darii in plata.

„A fost nevoie de o amanare pentru a aprofunda solutia pe care o dam si de a o corela cu solutia data in celalalt caz cu bancile (legea privind darea in plata n.r.), unde urmeaza sa publicam si motivarea. Vrem ca in privinta unor puncte foarte delicate, cum ar fi retroactivitatea, sa nu dam solutii care sa nu fie foarte corelate”, a declarat Dorneanu.

"Asteptam motivarea la legea privind darea in plata, pentru ca unele chestiuni s-au pus in ambele legi. Intr-un fel am decis cu privire la retroactivitate (la legea darii in plata), si am spus ca acolo problema aceasta trebuie corelata cu principiul impreviziunii, si intr-un fel se vorbea acolo de retroactivitate, iar dincoace (la legea conversiei) retroactivitatea pare ar fi exclusiv de aceasta lege, dar trebuie sa vedem cum corelam cele doua motivari din punct de vedere legal. Deci sa nu spunem acolo de retroactivitate intr-un fel si aici intr-un alt fel. Si nu e singura problema pentru care am amanat aceasta decizie”, a explicat seful Curtii Constitutionale.

Din declaratiile presedintelui Curtii Constitutionale se intelege, asadar, ca solutia privind legea conversiei creditelor in CHF va fi asemanatoare cu cea data in cazul legii privind darea in plata.

Singura problema ramane asadar motivarea pe care o va gasi Curtea Constitutionala pentru aplicarea retroactiva a legii privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric.

Legea conversiei creditelor in CHF a fost contestata la Curtea Constitutionala de catre Guvernul Ciolos, care s-a plans ca legea s-ar aplica retroactiv, incalcand astfel regulile legislatiei nationale si directivelor europene.

Aceeasi critica a fost adusa de banci si legii darii in plata, respinsa insa de judecatori, care considera ca legea nu este retroactiva intrucat nu are efecte asupra derularii creditelor pana acum, ci doar pentru viitor, odata ce acestea vor fi renegociate sau date in plata, conform deciziilor instantelor de judecata. (vezi aici explicatiile Curtii la darea in plata)

In privinta legii conversiei, insa, situatia este diferita, intrucat legea prevede conversia creditelor la cursul din data acordarii, majoritatea in anii 2007-2008, ceea ce ar insemna, evident, o aplicare retroactiva, astfel ca o decizie a Curtii de validare a legii, respectiv de acceptare a caracterului retroactiv, ar fi in contradictie cu cea data in cazul legii darii in plata.