Ghiseul Bancar

Impactul legii privind darea in plata: bancile au acordat mai multe credite imobiliare in acest an decat in 2015

Impactul legii privind darea in plata: bancile au acordat mai multe credite imobiliare in acest an decat in 2015

In ciuda semnalelor de alarma trase de banci la inceputul acestui an ca legea privind darea in plata va afecta puternic creditarea imobiliara, statisticile cu privire la volumele de credite imobiliare noi acordate de banci, atat cele standard cat si Prima Casa, arata ca impactul nu a fost unul semnificativ. Dimpotriva.

Valoarea creditelor imobiliare noi in lei acordate de bancile romanesti in primele noua luni din acest an a insumat 8,8 miliarde lei, conform statisticilor BNR, cu 1 miliard mai mult decat cele 7,7 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.

Din totalul creditelor imobiliare acordate in primele noua luni din acest an, 60% au fost credite acordate prin Programul Prima Casa, restul fiind credite imobiliare standard, multe acordandu-se cu avansuri majorate de la 15% la 25% sau chiar 35% dupa adoptarea legii privind darea in plata.

In primele noua luni din acest an valoarea creditelor Prima Casa s-a ridicat la 5,2 miliarde lei, conform datelor furnizate Bancherul.ro de catre Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutia prin care se deruleaza Programul Prima Casa. (vezi aici detalii)

Anul trecut, valoarea creditelor Prima Casa s-a ridicat la 5,2 miliarde lei, reprezentand 51% din totalul creditelor imobiliare, de 10,1 miliarde lei.

Creditarea imobiliara a scazut substantial in octombrie, dupa epuizarea garantiilor Prima Casa

Ultimele date statistice ale BNR arata ca in luna octombrie bancile au acordat credite imobiliare noi in lei cu o valoare de 571 milioane lei, in scadere semnificativa atat fata de luna precedenta, cand erau 772 milioane lei, dar mai ales fata de nivelul atins in luna mai din acest an, de 1,3 miliarde lei, asadar dublu fata de octombrie.