Ghiseul Bancar

Clauzele abuzive trebuie eliminate din toate contractele de credit, a decis Curtea Constitutionala

Clauze abuzive

Curtea Constitutionala a respins contestatia unui grup de banci (BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank si Volksbank) privind articolele 12 si 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniČ™ti Č™i consumatori, potrivit carora clauzele abuzive trebuie eliminate din toate contractele de credit existente, in urma unei decizii a unei instante de judecata.

Bancile au contestat prevederile legii dupa ce Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a initiat, de anul trecut, o serie de procese impotriva mai multor banci prin care urmareste eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele acestora, nu doar din cele individuale sau colective care ajung in fata judecatorilor.

Pana acum, ANPC a castigat definitiv un proces cu OTP Bank, la Tribunalul Bucuresti, care a obligat banca sa elimine din toate contractele de credit incheiate inainte de criza, in perioada 2007-2008, clauzele abuzive care prevad ca dobanda poate fi modificata in functie de politica bancii, nu dupa indici transparenti ai pietei (LIBOR/EURIBOR/ROBOR), cum impune in prezent legislatia de protectie a consumatorilor. Decizia afecteaza 400 de clienti ai bancii. (vezi aici detalii)

Tot Tribunalul Bucuresti a dat insa castig de cauza BCR intr-un proces identic cu ANPC, solutia definitiva urmand a fi data insa de Curtea de Apel Bucuresti. (vezi aici detalii)

In prezent exista mii de procese pe tema clauzelor abuzive, initiate fie de cate un singur client al unei banci, fie procese colective, precum cele ale avocatului Gheorghe Piperea.

In acelasi timp, exista decizii judecatoresti diferite si chiar contradictorii in dosare identice, in ciuda faptului ca in general contractele de credit sunt standard, cu prevederi asemanatoare sau chiar identice pentru toti clientii bancilor.

Ultimul caz de solutii contradictorii intr-o speta identica a fost chiar cel al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care are responsabilitatea unei practici unitare, in procesele colective dintre BCR si clientii reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea in doua procese colective, unul castigat si altul pierdut. (vezi aici detalii)