Ghiseul Bancar

Forma finala a legii privind darea in plata, principalele prevederi ale acesteia si modul in care se aplica

Legea privind darea in plata

Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vedere stingerii obligatiilor asumate prin credite, votata astazi de Camera Deputatilor, urmeaza a intra in vigoare dupa 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Mai intai insa exista o perioada de o saptamana in care legea poate fi contestata la Curtea Constitutionala de catre cei care au acest drept.

Daca legea nu va fi amanata de aceasta procedura si va intra in vigoare, exista posibilitatea ca si bancile sa o conteste la Curtea Constitutionala, prin intermediul instantelor de judecata, in cazul in care nu sunt de acord cu aplicarea acesteia.

Sa vedem insa care sunt principalele prevederi ale legii si care este procedura de aplicare.

Cine poate beneficia de lege: 

- Cei care au credite imobiliare sau de nevoi personale cu ipoteca avand ca destinatie o locuinta, cu exceptia creditelor Prima Casa, obtinute de la banci sau IFN-uri;

- Valoarea creditului nu trebuie sa depaseasca echivalentul a 250.000 de euro;

- Legea se aplica indiferent de situatia creditelor: atat celor care nu au restante, cat si celor cu restante sau aflate in procedura de executare silita sau cesionate recuperatorilor de credite; 

- De asemenea, legea se aplica atat creditelor vechi, in derulare, cat si creditelor noi ce vor fi incheiate in viitor.

Care este procedura darii in plata

- Detinatorul creditului transmite bancii, prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei;

- De la data primirii notificării, se suspenda procedura de executare silita;

- Ulterior, banca poate contesta in justitie indeplinirea conditiilor privind darea in plata; 

- Contestatia bancii se judecă în procedură de urgență, cu citarea părților, de judecătoria în circumscripția căreia domiciliază consumatorul. 

- Daca se admite contestația bancii, părțile vor fi puse în situația anterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de prezenta lege. 

- Dupa transferul dreptului de proprietate a imobilului catre banca, va fi stinsă orice datorie a debitorului față de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite

Art.1. - (1) Prezenta lege se aplică raporturilor juridice dintre consumatori și instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare sau cesionarii creanțelor deținute asupra consumatorilor.

(2) Consumatori sunt persoanele definite de Ordonanța Guvernului nr.21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Dispozițiile prezentei legi se aplică și în cazul în care creanța creditorului izvorând dintr-un contract de credit este garantată cu fideiusiunea și/sau solidaritatea unuia sau mai multor codebitori sau coplătitori.

(4) Prevederile prezentei legi nu se aplică creditelor acordate prin programul „Prima Casă” aprobat prin Ordonanța de urgențăa Guvernului nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima Casă", aprobatăcu modificări ș i completări prin Legea nr.368/2009, cu modificările ș i completările ulterioare.