Ghiseul Bancar

Carpatica vinde asigurari RCA la pret de dumping, inca o data mai mic decat Allianz

Preturi asigurari RCA

Atunci cand o banca practica preturi de dumping, mai ales in cazul dobanzilor la depozite, pentru a atrage cat mai multi clienti, autoritatea de supraveghere, BNR, ia imediat masuri impotriva sa, care uneori au mers pana la destituirea sefului bancii. De ce? Din simplul motiv ca banca risca in viitor sa ramana fara resurse pentru a da inapoi banii deponentilor.

Pare greu de crezut ca un sef de banca ar putea lua o astfel de decizie iresponsabila, dar daca ne gandim ca el este un simplu corporatist care urmareste in primul rand sa incaseze un salariu si un bonus cat mai mari, fara sa-i pese de soarta firmei, cum ar face un mic intreprinzator, perspectiva se schimba.

Fostul bancher Misu Negritoiu nu a invatat aceasta lectie atunci cand a venit la sefia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in urma cu un an si jumatate.

Pretul RCA a fost cea mai frecventa intrebare la care a trebuit sa raspunda Negritoiu imediat dupa venirea la ASF, dar la care nu a stiut sa raspunda consecvent, din simplul motiv ca nu a avut o politica bine definita in aceasta problema, desi era una veche.

Preturile de dumping la RCA au fost reclamate de mult timp de catre diversi actori ai pietei, printre care si fostul sef al Allianz, Cristian Constantinescu, insa nimeni nu a reusit sa faca ordine in piata.

Primele declaratii ale lui Negritoiu la ASF au fost pentru o majorare a tarifelor, in vederea acoperirii daunelor, dar ulterior el a dat inapoi, probabil de teama protestelor publicului, care reclama scumpirea tarifelor.

A spus atunci ca ASF va calcula, cu cei mai buni actuari din Romania, un tarif de referinta pentru RCA, pe care sa-l urmeze toate firmele, dar a trecut peste un an si nimic nu s-a intamplat. Actuarii respectivi nu au reusit sa calculeze un simplu sau mai complicat pret al unei asigurari sau ASF nu a dorit sa publice acel calcul.

Iata insa ca nevindecarea la timp a problemei a produs o adevarata cangrena, cu suferinte incomensurabil mai mari pentru toata lumea.

Ghici cine practica preturi de dumping la RCA

Asigurarea auto obligatorie RCA era si a ramas si acum principalul produs al pietei asigurarilor, exploatata de unele firme de asigurari pentru a castiga rapid cota de piata, prin practicarea unor preturi cu mult sub nivelul firmelor concurente.

Firmele respective au fost, ati ghicit, tocmai cele care au ajuns in faliment (Astra), sunt pe cale de a falimenta (Carpatica, preluata astazi de ASF in cadrul procesului de rezolutie - salvare) si Euroins (care are nevoie de o majorare de capital substantiala, de 200 milioane lei, aproape cat capitalul firmei). Vezi aici detalii

Cele trei firme au ajuns sa detina, astfel, nu mai putin de 60% din piata RCA, ceea ce reprezinta o greseala evidenta de supraveghere a pietei.

Cine vrea astazi sa-si faca o asigurare RCA descopera ca cea mai avantajoasa oferta este la Carpatica (vezi fotografia), urmata de Euroins.