Ghiseul Bancar

CEC Bank ofera credite Prima Masina cu o dobanda de 5% pe an. Vezi care sunt conditiile de obtinere a unui imprumut

Banca de stat CEC Bank devine prima banca din Romania care lanseaza un credit special in cadrul programului guvernamental Prima Masina, initiat la finalul anului trecut dupa modelul programului Prima Casa, prin care statul garanteaza jumatate din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unui autoturism nou, impunand in schimb bancilor sa aplice clientilor o dobanda maxima de 3% plus ROBOR la 6 luni.

Plafonul total de garantare aferent anului 2015 aprobat de guvern pentru Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi este de 350 milioane lei.

Alte 12 institutii de credit, leasing si cooperative de credit (BCR, BRD, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Intesa Sanpaolo Bank, Alpha Bank, ING Bank, RCI Leasing România IFN, Porsche Bank România, Creditcoop, IFN Comsig Leasing, Mercedes-Benz Leasing IFN) s-au inscris in acest program guvernamental derulat prin intermediul Fondului de Garantarare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Creditul Prima Masina de la CEC Bank are o dobanda de 2,90% plus ROBOR la 6 luni (2,9%), in total 4,93%. Banca spune ca nu percepe comisioane de acordare sau administrare a creditului, ci doar dobanda, astfel ca DAE, formula care exprima costul total al unui credit, este doar putin mai mare decat dobanda nominala.

CEC Bank ofera exemplul unui credit Prima Masina in valoare de 47.500 de lei pe 5 ani, pentru care DAE este de 5,04%, rata lunara – 895,11 lei iar valoarea totala platibila la finalul creditului – 53.706,17 lei.

Atentie! Dobada bancii nu este singurul cost al unui credit Prima Masina!

Statul percepe comisioane destul de grase pentru garantarea imprumuturilor in cadrul programului Prima Masina.

Este  vorba de o "prima de garantare", constituita din:

- Comision de risc cuvenit M.F.P. – suma datorata de beneficiarul Programului destinata acoperirii riscului de garantare si finantatii anuale a capitalului necesar Programului: 1% din valoarea garantata (50% din valoarea finantarii), calculat la contractarea finantarii;

- Comision de administrare cuvenit F.N.G.C.I.M.M. – suma datorata de beneficiarul Programului care acopera costurile de evaluare, acordare si administrare a garantiilor acordate de FNGCIMM: 0,49% calculat anual la soldul garantiei (50% din valoarea finantarii).

Conditiile ce trebuie indeplinite pentru obtinerea unui imprumut

Durata maxima a unui credit Prima Masina este de 5 ani, cu o perioada de gratie de pana la 90 zile calendaristice, precizeaza CEC Bank intr-un comunicat. Conform Programului, clientii pot achizitiona autoturisme noi, in valoare de pana la 50.000 lei la care se adauga TVA, creditul contractat fiind de maximum 95% din pretul de achizitie al autoturismului, prevazut in factura proforma (inclusiv TVA).

Beneficiarii Programului trebuie ca la data solicitării creditului să aibă vârsta de minimum 18 ani și capacitate deplină de exercițiu, să declare pe propria răspundere că nu au mai deținut în proprietate un autoturism nou, să nu înregistreze restanțe la plata altor credite bancare și să nu aibă obligații de plată restante la bugetul general consolidat, potrivit FNGCIMM.

"Prin lansarea creditului Prima Masina, CEC Bank continua politica de sustinere a programelor guvernamentale destinate populatiei. Noul produs de finantare se acorda in conditii avantajoase pentru clienti, cu o dobanda mai mica decat cea maximala prevazuta de lege si cu comisioane 0 de acordare si de administrare", a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedinte Director General CEC Bank, citat in comunicatul bancii.

Pasii pentru obtinerea unui credit Prima Masina

1. Alegi mașina, dealerul și finanțatorul și depui documentația de credit;

2. Finanțatorul analizează cererea de credit, aprobă finanțarea și transmite către FNGCIMM o solicitare de garantare;

3. FNGCIMM analizează Solicitările de Garantare, verifică îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și a condițiilor Programului, în baza informațiilor furnizate de instituția finanțatoare;

4. În baza garanției FNGCIMM finanțatorul semnează contractul de credit cu beneficiarul.