Ghiseul Bancar

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, recomanda celor cu credite in franci elvetieni sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul va deveni mai avantajos peste doi ani

Laszlo Diosi, pesedintele OTP Bank

Laszlo Diosi, seful OTP Bank, prima banca din Romania care a introdus creditele in franci elvetieni, concomitent cu Volksbak, recomanda celor care au credite in CHF sa nu le schimbe in lei, intrucat cursul CHF/euro se va imbunatati in urmatoarea perioada, fiind posibil sa creasca de la 1,2 la 1,5 CHF pentru un euro in urmatorii doi ani. De asemenea, dobanzile creditelor in lei sunt inca mai ridicate decat cele in valuta, astfel ca o conversie la cursul din prezent nu este aplicabila, dupa cum spun si reprezentantii BNR.

Sa vedem insa ce spune Diosi despre creditele in franci si ce invataminte trebuie sa tragem din aceasta poveste, astfel incat sa ne imbunatatim gradul de educatie financiara. Cu atat mai mult cu cat interviul de mai jos l-am luat cu ocazia inaugurarii, de catre OTP Bank, a unui program de educatie financiara printre liceeni, sustinut de fundatia bancii.

Ce recomandati clientilor care au credite in CHF. Sa le schimbe in lei?

Este foarte clar din intentia Bancii Nationale a Elvetiei ca in urmatorii 2-3 ani cursul se va schimba din nou (se va deprecia francul). Creditele ipotecare in CHF sunt credite pe termen lung si nu cred ca acum, cand cursul e fixat la 1,2 CHF pentru 1 Euro, este momentul conversiei. Cand economia europeana se va imbunatati, va fi mult mai bine. Sincer cred ca in 2 ani cursul va fi 1,3-14, sau 1,5 CHF pentru 1 euro.

Deci recomandati oamenilor sa-si pastreze creditele in CHF?

Da, pentru ca mai rau decat atat, cursul nu poate fi, sincer, pentru ca exista plafonul impus de banca centrala a Elvetiei. Dar exista mari sanse de imbunatatire a cursului in urmatorii ani.

Dar nu riscam sa vina o alta criza, in viitor, si cursul sa se deprecieze iar?

Chiar si in acest an cursul CHF ar fi fost 1,3 CHF pentru 1 euro daca nu ar fi fost criza din Ucraina. Dar si criza asta va trece. CHF a crescut mult, s-a dublat, dupa aparitia crizei, intrucat aceasta este o moneda de refugiu. Dar in conditiile in care economia europeana isi va reveni, si tinand cont ca dobanda la CHF este negativa, treptat francul elvetian va pierde teren.

Sunt multi clienti care cer conversia?

Acum sunt putini cei care cer conversia, au fost mai multi in anii anteriori, cand francul s-a apreciat sub 1,1 fata de euro iar oamenii s-au panicat, insa am reusit sa-i convingem ca lucrurile se vor schimba si intr-adevar asa a fost, iar pe termen lung situatia se va imbunatati si mai mult. Oricum, la noi clientii cu credite in CHF au o rata de neperformanta la acelasi nivel ca cei cu credite in euro. Din august 2013, nivelul de neperformanta a creditelor ipotecare nu mai creste, s-a stabilizat. In acelasi timp, volumul de restructurari a scazut de la 14% din total in anii anteriori la numai 5% in acest an.