Ghiseul Bancar

Mugur Isarescu, despre cum functioneaza bancile: printr-un fel de alchimie

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, spune ca societatea trebuie sa inteleaga modul in care functioneaza bancile, si anume ca acestea nu dau credite din banii lor ci din fondurile celor care depun bani in banca, precum si din resursele investitorilor.

De aceea, atunci cand se discuta despre diverse costuri pe care bancile le-ar avea de suportat pentru creditele acordate, precum conversia din valuta in lei, trebuie avut in vedere impactul acestora asupra deponentilor si investitorilor, astfel incat acestia sa nu fie afectati foarte puternic si sa cauzeze falimentul bancii.

Mugur Isarescu: "Discutiile (despre conversia creditelor) trebuie sa fie mai aplicate, in sensul ca societatea sa inteleaga mai bine esenta fenomenului bancar. Banca face o mica alchimie. Nu ia banii depozitarului si-i baga undeva intr-un seif si-i pastreaza acolo, pentru ca in clipa aceea nu mai produc nimic: nici dobanda, nu-si acopera nici cheltuielile de functionare, nu-si acopera nici profitul pe care trebuie sa-l dea capitalistului, investitorului. Cine investeste intr-o banca daca nu primeste bani?

Si atunci ia banii respectivi si-i plaseaza, intra intr-o operatiune de risc pe care trebuie sa o calculeze foarte bine, sa lucreze cu riscurile, in care cauta sa obtina castiguri din care sa acopere toate aceste lucruri: sa-i dea si depozitarului sa-l multumeasca, sa-i dea o dobanda real pozitiva (mai mare decat inflatia), sa-i dea si actionarului o rata de profit, sa-si acopere si cheltuielile de functionare…"