Ghiseul Bancar

Isarescu a pierdut pariul cu creditarea in acest an, in ciuda dobanzilor tot mai mici

De la inceputul acestui an, din bilanturile bancilor s-au evaporat credite de 5,1 miliarde lei, in contextul in care creditarea in lei, desi creste, ramane anemica, in timp ce stocul creditelor in valuta scade vertiginos.

Scaderea dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,5% la inceputul anului, iar apoi cu inca un sfert de punct in august, concomitent cu excesul de lichiditate intretinut de BNR pe piata interbancara pentru diminuarea dobanzilor la credite, nu a avut efectul scontat, asa cum credea guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si anume sa revina creditarea pe teritoriu pozitiv in aceasta vara.

De la inceputul acestui an, din bilanturile bancilor s-au evaporat credite de 5,1 miliarde lei, in contextul in care creditarea in lei, desi creste, ramane anemica, in timp ce stocul creditelor in valuta scade vertiginos. Asta pentru ca putine imprumuturi se mai acorda in euro sau dolari, in special firmelor exportatoare, persoanele fizice imprumutandu-se acum exclusiv in lei, atat pentru creditele de consum cat si pentru cele imobiliare.

Fata de anul trecut, creditarea este in scadere cu aproape 4 procente, conform datelor BNR din luna agust.

Se pune, asadar, intrebarea, daca nu cumva BNR ar trebui sa se gandeasca sa adopte masuri neconventionale pentru stimularea creditarii bancilor, asa cum au facut-o si alte banci centrale: primul exemplu este, din nou, cel din Ungaria, unde banca centrala a acordat bancilor credite ieftine detinate special sectorului IMM-urilor, dupa modelul unui program adoptat dupa criza de Marea Britanie.

Recent si Banca Centrala Europeana a lansat un program de finantare (TLTRO) a bancilor cu o valoare de 1 miliarde de euro pe parcursul a 4 ani, la o dobanda de 0,25% (vezi aici detalii) iar mai recent a decis achizitia de obligatiuni garantate cu active si ipoteci (asset-backed securities - ABS), dupa modelul programului denumit Quantitative Easing - QE, derulat de Fed-ul american. (Vezi aici detalii)

Vedem asadar ca nici cu dobanzi aproape de 0%, la cat au ajuns Fed-ul american si BCE, creditarea nu se relanseaza nici in economiile dezvoltate, din cauza recesiunii economice.

Stimulentele monetare neconventionale pot fi, in aceste conditii, o masura eficace pentru revigorarea creditarii si implicit a consumului si productiei.