Ghiseul Bancar

BCR vinde recuperatorilor doua pachete uriase de credite neperformante, in valoare de 4 miliarde de lei

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a precizat ca “in urma actiunilor luate de guvernul din Ungaria si de Banca Nationala a Romaniei, am majorat volumul de provizioane pentru credite neperformante cu 700 de milioane de euro, dintre care 400 de milioane la BCR. In Romania ne-am conformat dorintei bancii centrale de a reduce intr-un ritm accelerat in 2014 rata ridicata a creditelor neperformante din sistemul bancar”.

BCR vinde recuperatorilor de credite doua pachete de credite neperformante in valoare de 4 miliarde lei, din volumul total de 12 miliarde de lei de credite cu probleme, au declarat astazi reprezentantii bancii-mama, Erste Bank, in cadrul unei conferinte in care au explicat motivele pentru care au anuntat joi potentiale pierderi de 1,4-1,6 miliarde euro in 2014 in urma cresterii provizioanelor pentru creditele neperformante la subsidiarele din Romania (BCR) si Ungaria.

Primul pachet de neperformante, in valoare de 1,5 miliarde lei, urmeaza a fi vandut in urmatoarele doua saptamani, unei companii internationale cu prezenta redusa in Romania, dar care se va extinde in tara noastra si va prelua o parte dintre anagajatii BCR. Al doilea pachet, de 2,5 miliarde lei, urmeaza a fi vandut in a doua parte a acestui an.

Banca a precizat ca a decis sa adopte un proces accelerat de vanzare a creditelor neperformante in urma cerintelor venite din partea BNR de a reduce rata creditelor neperformante a sistemului bancar romanesc, printre cele mai mari din regiune, de 22%, in contextul procesului de evaluare a activelor bancare realizat de BCE. Rata de credite neperformante a BCR se ridica la 30%.

De ce a decis BCR sa vanda un volum urias de neperformante

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a precizat ca “in urma actiunilor luate de guvernul din Ungaria si de Banca Nationala a Romaniei, am majorat volumul de provizioane pentru credite neperformante cu 700 de milioane de euro, dintre care 400 de milioane la BCR. In Romania ne-am conformat dorintei bancii centrale de a reduce intr-un ritm accelerat in 2014 rata ridicata a creditelor neperformante din sistemul bancar”.

In Ungaria, a adugat el, este vorba de legea adoptata de Parlament de a se rambursa creditele in valuta la cursul de schimb al bancii centrale si de a se elimina comisioanele si dobanzile majorate abuziv de banci.

In consecinta, BCR a decis sa provizioneze integral mai multe credite, urmand sa le vanda recuperatorilor de active neperformante.

Un alt motiv pentru vanzarea celor doua pachete mari de neperformante este faptul ca divizia speciala pentru administrarea acestor tipuri de credite cu probleme, infiintata de BCR anul trecut, si in care lucreaza 450 de oameni, nu a avut rezultatele asteptate, nereusind sa scape rapid de suficiente credite cu probleme.

De ce nu-si administreaza singura BCR creditele neperformante?

"Odata ce un credit neperformant a fost provizionat integral, de ce nu incearca banca sa-l recupere singura? De ce-l vinde, mai ales ca valoarea garantiilor sunt in crestere, dupa trecerea recesiunii?" a fost intrebarea pusa de un analist.

Reprezentantii Erste Bank au precizat ca BCR a incercat mai intai sa administreze singura neperformantele, insa nu a reusit sa scape rapid de ele, iar acum nu mai are timp, data fiind presiunile din partea BNR si BCE. 

"Am construit o unitate de administrare a neperformantelor de o marime semnificativa in BCR, cu 400 de angajati, dar care nu a avut un progres semnificativ in vanzarea sau recuperarea creditelor neperformante. Si dat fiind faptul ca autoritatile de reglementare se concentreaza acum mai mult pe reducerea ratei neperformantei, singura solutie a fost vanzarea unor pachete mari de neperformante", a spus seful riscului la Erste Bank, Andreas Gottschling.

El au adugat ca BCR a mai vandut si in trecut pachete mici de neperformante, in fiecare trimestru, dar nu atat de mari ca acum.

"Intr-adevar, valoarea colateralului se stabilizeaza si chiar ar putea sa creasca, iar cumparatorul poate profita de acest lucru, dar noi admininstram de ceva timp stocul de neperformante in Romania, care se ridica la 30% din totalul creditelor, asa incat am luat decizia ca este momentul sa-l reducem semnificativ, cu o treime. Pentru anul viitor, inca nu am finalizat strategia. Insa acum facem un pas semnificativ in scaderea portofoliului de credite neperformante", spune reprezentantul Erste Bank.