Ghiseul Bancar

Dobanzile la depozitele in lei au scazut la 3,25% pentru populatie si 2% pentru firme. Mugur Isarescu: Mi se pare periculos sa descurajam economisirea

Bancile au diminuat si mai mult dobanzile pentru depozitele firmelor la termen de pana la 1 an: de la 2,38% in aprilie la doar 2,09% in mai. In cazul economiilor la termen de pana la 2 ani, dobanzile sunt si mai mici: doar 1%.

Bancile au scazut dobanzile la depozitele pe termen de pana la un an ale populatiei la o medie de 3,25% in luna mai a acestui an, de la 3,34% in luna precedenta si aproape 4% la finalul anului trecut, arata datele statistice publicate astazi de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Si dobanda la depozitele pe termen lung, de peste 2 ani, a scazut usor, de la 3,08% la 2,88%, in timp ce pentru economiile la termen de pana la 2 ani, dobanda a stagnat la 3,99%.

Bancile au diminuat si mai mult dobanzile pentru depozitele firmelor la termen de pana la 1 an: de la 2,38% in aprilie la doar 2,09% in mai. In cazul economiilor la termen de pana la 2 ani, dobanzile sunt si mai mici: doar 1%.

In urma cu un an, dobanda medie la depozitele populatiei era de 5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat marti, in cadrul briefing-ului ocazionat de decizia bancii centrale de a mentine neschimbata rata de referinta, la 3,5%, ca descurajarea economisirii este periculoasa, chiar daca in acest moment traim o perioada de represiune financiara, cu dobanzi negative.

Isarescu a exprimat aceasta opinie in incercarea de a explica faptul ca BNR este prudenta in a reduce si mai mult dobanda de referinta, intrucat este posibil ca inflatia sa creasca din nou de anul viitor.

Iata ce a spus Mugur Isarescu: “Avem doua lucruri. Avem o traiectorie a inflatiei, sa spunem pana spre sfarsitul anului, care este aproape cu certitudine, sub cea de la inceputul anului, o reducere semnificativa. Cand spunem ca nu este consolidata aceasta tendinta, trebuie sa stiti ca noi lucram pe prognoze si perspectiva pe 2 ani. Dincolo de acest an, pentru anul urmator, tendintele nu sunt inca consolidate, deci nu avem inca certitudinea ca aceasta traiectorie a inflatiei este ireversibil mai joasa. Pot sa apara volatilitati, pentru ca la o buna parte din aceasta evolutie a preturilor volatile s-ar putea ca la anul sa avem o alta perspectiva. Atunci ne trebuie mult mai multe elemente ca sa spunem ca este consolidata traiectoria inflatiei, in scadere, si in baza ei luam o decizie de politica monetara.

BNR reconsidera dobanda de 3,5%

Totusi, Isarescu a precizat ca BNR analizeaza daca dobanda de referinta, in prezent de 3,5%, este bine pozitionata, in functie de evolutia inflatiei.

Isarescu: “Am fost mai nuantati decat a spune ca dobanda din prezent, de 3,5%, e bine pozitionata. Daca era asa, chiar formulam astfel. A fost bine pozitionata, dar suntem intr-un proces de considerare, sa vedem in ce masura traiectoria aceasta este una de durata.

“Mi se pare periculos sa descurajam economisirea si in Romania”

Mugur Isarescu a mai adus doua argumente in sprijinul ideii de a nu reduce dobanda de politica monetara: stabilitatea nivelului dobanzii, adica schimbarea acesteia cu o cat mai mica frecventa, precum si nevoia de a nu descuraja economisirea, necesara bancilor pentru a le asigura resursele pentru creditare.