Ghiseul Bancar

Almunia avertizeaza ca razboiul valutelor ar putea genera o noua criza

Comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, a avertizat ca asa-numitul 'razboi al valutelor' cu tarile emergente ar putea duce la o noua criza, de alta natura, dar nu obligatoriu mai blanda, informeaza agentia EFE.

La un forum de la Marrakech (sudul Marocului), Almunia a intrebat daca acest lucru ar fi posibil in conditiile in care tarile 'nici macar nu gasesc modalitatea de a discuta rezonabil in privinta cursului de schimb'.

Daca se mentine acest razboi, a semnalat spaniolul, pot aparea 'probleme mari', care sa degenereze in tendinte protectioniste in cazul tarilor afectate, ca urmare a problemelor acestora cu exporturile din tari precum China si alte state, care i-au urmat politica valutara, precum Brazilia si Coreea de Sud.

'Tarile emergente trebuie sa fie constiente nu numai de noile posibilitati, dar si de responsabilitatile lor', a adaugat Almunia.

'Daca nu au responsabilitate sa respecte ce s-a stabilit, atunci va trebui sa se recurga la institutiile multilaterale, cu o reprezentativitate mai veche, pentru ca exista actori care nu existau in Bretton Woods', a spus oficialul european, facand referire la pactul ce a dus la crearea actualului sistem multilateral comercial si financiar, in 1944.