Ghiseul Bancar

Firmele de leasing cer simplificarea procedurii de executare silita

Firmele de leasing solicită aplicarea unui tratament egal cu statul în ce privește executarea silită a bunurilor sau simplificarea acestei proceduri, deoarece decizia Curții Constituționale favorizează și ajută debitorii rău platnici, a declarat pentru NewsIn secretarul general al ALB.

Curtea Constituțională a modificat, în mai, procedura de executare silită a clienților agenților economici privați care sunt rău-platnici, introducând obligativitatea obținerii acordului unui judecător pentru a începe executarea bunurilor.

"Procedura menționată nu se aplică Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în calitatea sa de agent economic, care poate trece direct la executare, fără hotărâre judecătorească ", a subliniat secretarul general al Asociației Societăților Financiare din România (ALB România), Adriana Ahciarliu.

Ea spune că, prin aplicarea diferențiată a procedurii pentru ANAF în raport cu o firmă privată, se creează standarde duble care nu respectă principiile unei piețe libere, concurențiale.

ALB intenționează să solicite în Parlament, în această toamnă, anularea acestei decizii pentru companiile private sau "impunerea unei proceduri de urgență care să permită încuviințarea judecătorească în termen de 3 zile".

Ahciarliu a precizat că, în prezent, recuperarea bunurilor se face cu câteva luni întârziere, timp în care instituțiile financiare nebancare (IFN), categorie din care fac parte și firmele de leasing, trebuie să constituie provizioane.

"Constituirea de provizioane înseamnă costuri suplimentare, care în cadrul acestui an de criză au pus acționariatul insituțiilor financiare în situația obligatorie de a mări nivelul fondurilor proprii", a mai spus secretarul general al ALB România.

Ahciarliu atrage atenția că, odată cu rezilierea contractului între cele două părți, utilizatorul ar putea să declare pierderea bunului pentru a frauda finanțatorul.

"Această pierdere se întoarce împotriva finanțatorului, care este obligat să returneze fiscului TVA aferentă bunului furat", a afirmat secretarul general al ALB România.

ALB reprezintă 98% din totalul societăților de leasing din România și peste 60% din societățile de credit de consum.

Până la trei luni întârziere la judecătorii

Reprezentanții firmelor de leasing se plâng de întârzierile mari la declanșarea procedurilor de executare silită, în condițiile în care judecătoriile sunt supraaglomerate, mai ales în București.

"Durata medie de recuperare/reposedare a unui bun de leasing este de două luni în București. La Judecătoria Sectorului 1 spre exemplu, care la ora actuală este cea mai aglomerată din țară, încuviințarea executării silite pentru recuperarea unui bun poate dura și trei luni, răstimp în care bunul nu poate fi executat", a declarat pentru NewsIn Andrei Brașoveanu, partener coordonator la Ciurtin, Brașoveanu și Asociații.

ÃŽn alte orașe din țară, judecătoriile sunt mai puțin aglomerate, astfel încât procedura de încuviințare și recuperarea bunurilor se poate face chiar și într-un interval de o lună, a arătat el, precizând că se referă la timpul parcurs de la data când judecătorul a primit contractele de leasing și alte acte necesare pentru a aproba începerea demersurilor de executare silită și până la redactarea încheierii de încuviințare a executării.

"ÃŽn cadrul acestei proceduri se poate acorda un termen de judecată suplimentar, la fel ca în cazul altor dosare. De asemenea, dacă există unele nelămuriri ale judecătorului în ce privește titlul executoriu sau actele necesare, se poate amâna încuviințarea executării și se poate stabili un nou termen de judecată", a afirmat Brașoveanu.

"Timpul pierdut cu recuperarea bunurilor aduce costuri suplimentare firmelor de leasing. Valoarea de piață a unei mașini, spre exemplu, scade de la o lună la alta", a mai spus avocatul.

Prudență în acordarea de finanțări la firmele de leasing

Firmele de leasing consideră că decizia Curții Constituționale nu face decât să sporească prudența firmelor de leasing în acordarea finanțărilor. ÃŽn același timp, costurile companiilor cresc din moment ce recuperarea bunurilor se face cu o întârziere de câteva luni.

"Firmele de leasing vor fi mult mai precaute în a acorda finanțări potențialilor clienți", a declarat pentru NewsIn Dan Constantinescu, managing director la Unicredit Leasing.

El apreciază că pierderile înregistrate de companii în urma acestei decizii ar putea fi estimate în cel puțin un an."ÃŽn condițiile în care piața de leasing a scăzut, firmele nu vor să-și asume riscuri mari în această perioadă", a adăugat Constantinescu.

Directorul general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu, susține că societățile de leasing sunt prejudiciate prin faptul că nu reușesc să valorifice bunurile în timp util și nu au controlul asupra lor, bunurile putând fi în continuare folosite, deteriorate sau înstrăinate de către fostul utilizator.

La rândul său, directorul general al VB Leasing, Peter Demmer, afirmă că, odată cu amânarea recuperării bunurilor, valoarea acestora scade, iar valorificarea lor devine mai dificilă.

Firmele românești de leasing au ajuns să aibă în stoc peste 10.000 de mașini recuperate de la clienții care nu și-au mai putut plăti ratele, ptrivit estimărilor din piață.