Ghiseul Bancar

Medicredit: Peste 50% din finantarile de echipamente medicale se vor face in leasing

Leasingul medical va deveni in acest an principala sursa de finantare pentru echipamente medicale in sectorul privat, urmand sa acopere 55%din total, pe fondul restrictionarii creditarii bancare, a spus joi Mugur Stancu, managing director la Medicredit Leasing

"Este mai certa o scadere a creditarii bancare decat a leasingului specializat pentru achizitiile de echipamente medicale in sectorul privat", a spus Stancu.

"Daca leasingul va cunoaste o contractie, aceasta ar fi usoara, de circa 2 milioane euro. Practic, scaderea provenita din creditarea bancara va fi recuperata partial de leasingul medical. Vom prelua clientii carora bancile le vor inchide usa sau care nu pot indeplini conditiile restrictive ale acestora", a explicat el.

Piata totala de echipamente medicale ar putea ajunge anul acesta la 120 milioane euro, potrivit datelor firmei britanice de cercetare de piata Espicom.

Medicredit estimeaza ca, din suma de 120 milioane euro, piata privata de achizitii cu capital propriu sau cu finantare prin credit si leasing reprezinta 70 milioane euro, fata de 75 milioane euro cat a inregistrat in 2008.

Pentru acest an, Medicredit considera ca finantarea privata pe acest segment va ajunge la 55 milioane euro, din care leasingul va reprezenta 30 milioane euro, iar creditare bancara 25 milioane euro. Restul pietei, de 15 milioane euro, ar reprezenta capitalul propriu al investitorilor sau al beneficiarilor.

"In conditiile restrictionarii in creditarea bancara prin reducerea disponibilitatii fondurilor si inasprirea conditiilor, leasingul va ramane principala sursa de finantare care va permite aparitia de start-up-uri medicale in 2009", a completat Stancu.

Anul trecut ponderea intre finantarea bancara si cea prin leasing a fost echilibrata, intr-un raport 50/50.

In 2008, finantarea echipamentelor medicale prin leasing financiar a fost de 32,46 milioane euro.

Tot anul trecut, finantarea privata a investitiilor in echipamente medicale s-a ridicat la 75 milioane euro. Din aceasta suma, 42% s-a realizat prin credit, aproape un sfert (23%) prin Medicredit Leasing, 15% prin capitaluri proprii, iar 20% prin alte societati de leasing.

Medicredit Leasing IFN SA, companie specializata in leasingul de echipamente medicale, a fost infiintata in anul 2003, iar in prezent este membra a grupului financiar Banca Transilvania.