Ghiseul Bancar

Directorul Cetelem: Cererea de credite a crescut cu 10% in martie si aprilie

Daniel Boaje, directorul Cetelem, institutie financiara nebancara membra a BNP Paribas, spune ca cererea de credite a crescut cu 10% in martie si aprilie.

"Tendinta generala a cererii de credite este usor pozitiva. Daca in martie fata de februarie numarul cererilor de credite a sporit cu 10%, luna aprilie a confirmat acest trend", a mentionat directorul general, citat de Newsin.

El a mai spus ca se asteapta ca produsele cele mai solicitate de clienti sa fie in acest an cardul de credit si creditul prin internet.

La inceputul lui februarie, Boaje declara, agentiei NewsIn, ca Cetelem se asteapta la o stagnare a volumului creditelor acordate in acest an, dupa ce, in 2008, compania a acordat pe piata romaneasca credite de 813 milioane lei (221 milioane euro), iar numarul de contracte a depasit 270.000.

Soldul imprumuturilor acordate de Cetelem a ajuns la sfarsitul anului trecut la 1,093 miliarde lei (274,3 milioane euro), prin 1,1 milioane contracte.

Cetelem acorda credite doar in lei, cu rata si dobanda fixe pe toata durata creditului.

Intarzierile la plata creditelor s-au dublat pana la finalul lui martie

Nivelul intarzierilor la plata creditelor acordate de Cetelem pana la finalul lui martie s-a dublat fata de cel inregistrat in ianuarie 2008, a spus Boaje, pentru NewsIn.

El nu a precizat ca volumul creditelor acordate de companie pana la finalul primului trimestru este in scadere fata de primele trei luni din 2008, fara a da detalii.

"Luam in calcul rescadentari, restructurari, dar si amanarea ratelor la credite ca sa ne ajutam clientii. Cu toate acestea, am imbunatatit activitatea de colectare si am investit in parteneriatele cu firmele de colectare a creantelor", a spus directorul general al Cetelem.

El se asteapta la o crestere, pe termen scurt, a provizioanelor constituite de companie, pentru ca, in a doua parte a anului, nivelul acestora sa scada.

Suma medie ceruta la un credit de nevoi personale a scazut de la peste 10.000 lei la un nivel cuprins intre 5.000 si 10.000 lei, insa si perioada de finantare solicitata de populatie s-a redus.

Cetelem amana planul de transformare in banca pentru 2010 si nu lanseaza produse noi in acest an

Cetelem, institutie financiara nebancara membra a BNP Paribas, si-a amanat planul de transformare in banca pentru 2010, fara sa isi mai extinda portofoliul de produse de creditare in acest an, a spus directorul general al companiei, Daniel Boaje, intr-un interviu acordat NewsIn.

"Cel mai probabil, procesul de transformare va avea loc in 2010, mai ales dupa ce Banca Nationala a Romaniei a modificat legislatia privind statutul institutiilor financiare nebancare (IFN), care acum le permite sa faca in acelasi timp operatiuni de leasing, schimb valutar, dar si sa dea credite de consum si credite ipotecare", a spus Boaje.

El a precizat ca Cetelem nu va mai lansa alte produse de creditare in acest an, in afara celor deja existente, respectiv creditul de nevoi personale, creditul auto, cardul de credit si creditul din magazin. Totodata, compania acorda credite si prin internet, transferand suma aprobata in contul clientului.

Cetelem intentiona in prima parte a lui 2008 sa lanseze creditul ipotecar in euro la finalul anului trecut sau inceputul lui 2009.

Pana in prezent, Cetelem a incheiat 1.600 de parteneriate si este prezent in 3.800 de magazine la nivelul intregii tari, respectiv 150 de orase. Totodata, compania a incheiat parteneriate cu cinci magazine online, a precizat Boaje.

Compania are peste 7.000 de clienti activi si puncte de lucru in 90 de orase din tara.