Ghiseul Bancar

BCR Leasing cauta oportunitati in zonele performante ale economiei

BCR Leasing IFN a afisat pentru anul trecut o valoare a bunurilor finantate de 462 milioane euro, in crestere cu circa 16% fata de 2007, mai ales ca urmare a avansului semnificativ pe segmentul de autovehicule, a anuntat luni compania.

In 2007, BCR Leasing IFN inregistrase o valoare a bunurilor finantate de circa 400 milioane euro, in crestere cu 37% fata de anul anterior.

"Cautam solutii pentru eventuale sincope aparute in activitatea clientilor si abordam noile proiecte cu focalizare pe calitatea serviciilor, prudentialitate si selectivitate", a declarat directorul general al BCR Leasing IFN, Claudiu Emanuil Stanescu, intr-un comunicat.

"Momentul actual aduce dupa sine oportunitati majore in constituirea de flote auto pentru agentii economici ce activeaza in zone ce performeaza chiar si in conditiile economice actuale", a adaugat el.

In structura portofoliului BCR Leasing IFN aferenta contractelor noi, incheiate pana la sfarsitul lui 2008, segmentul de autoturisme si vehicule comerciale aveau o pondere de 73% , cel de echipamente si utilaje industriale reprezenta 20%, iar imobiliarele aveau o pondere de 7%.

BCR Leasing a acordat anul trecut un volum de finantari pe segmentul de autovehicule cu 25% mai mult decat in 2007. Pe segmentul de autoturisme, valoarea totala a bunurilor finantate a ajuns la 147 milioane euro, reprezentand o pondere de circa 32% in total portofoliu, se arata in comunicat.

Vehiculele comerciale aveau o pondere de circa 40%, care corespunde unei valori a contractelor noi de 189 milioane euro.

Pe segmentul de leasing pentru echipamente, BCR Leasing IFN a acordat anul trecut finantari de circa 93,4 milioane euro, in crestere cu circa 14% fata de 2007, dupa ce a incheiat 1.050 contracte noi.

Valoarea proiectelor s-a situat intre 50.000 euro si peste 10 milioane euro, mare parte dintre acestea fiind incheiate in prima jumatate a anului trecut.

Leasingul de echipamente a vizat mai ales companiile din constructii, din industria petroliera, metalurgica, a recuperarii si reutilizarii deseurilor sau din domeniul productiei de ambalaje.

Leasingul imobiliar reprezenta, la sfarsitul lui 2008, putin peste 7% din portofoliu. Pe parcursul anului trecut, compania a incheiat 49 de contracte noi, care reprezentau in principal proiecte imobiliare din turism - hoteluri, pensiuni, restaurante -, spatii locative sau sedii pentru firme, precum si centre sau spatii comerciale.

In concordanta cu evolutiile negative ale pietei, BCR Leasing a avut in vedere raportul dintre profitabilitate si riscul de finantare, urmarind mai degraba proiecte viabile de dimensiuni mai mici, implicand firme cu performante pozitive si potential de crestere, se mai arata in comunicat.

BCR Leasing a incheiat 60.000 de contracte de la inceputul activitatii pana la sfarsitul lui 2008.

Potrivit propriilor estimari, BCR Leasing detine o cota de piata de peste 9,5%, iar in 2008 a fost lider de piata pe zona finantarii segmentului auto, ocupand pozitia 3 in piata pe segmentele finantarii de echipamente si imobiliare.

BCR Leasing activeaza pe piata romanesca de leasing din 2001, ca subsidiara a Bancii Comerciale Romane (BCR), in prezent parte a grupului financiar Erste.