Ghiseul Bancar

Solutii de finantare pentru profesiile liberale

Profesiile liberale sau meseriile libere sunt cele care dau posibilitatea practicantului sa aiba un control asupra activitatii desfasurate. Mai exact, el poate juca in acelasi timp rolul de patron si angajat. Principalele profesii incluse in categoria celor liberale sunt: avocat, notar public, arhitect, evaluator, auditor financiar, contabil, farmacist, expert tehnic, medic, scriitor, medic, artist.

Persoanele care practica profesii liberale au de obicei castiguri mari, isi pot gestiona timpul, controlandu-si volumul de munca. Dar profesionistii liberali nu pot miza pe un anumit venit si nu pot anticipa valoarea venitului. Din acest motiv, o parte dintre bancile din Romania au creat solutii de finantare speciale pentru acestia.

LIBRA BANK, banca profesiilor liberale, dupa cum rezulta si din denumire, are cea mai variata oferta de pe piata, pentru acest segment .

Strategia Libra Bank este indreptata catre profesiile din domeniile medical, farmaceutic, juridic, contabilitate si audit, arhitectura, psihologie. Pentru cei care activeaza in aceste domenii, banca ofera servicii si solutii financiare in conditii preferentiale, care sa se potriveasca nevoilor financiare specifice ale acestora.

Creditul de nevoi personale Libra Special, in moneda nationala, are dobanzi incepand cu 18%. Pentru contractarea acestui credit, nu e nevoie de girant, avans sau asigurare pe viata, se ia in calcul venitul familiei si se beneficiaza gratuit de Internet Banking.

Persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate cu profesii liberale, pot beneficia de doua sau mai multe credite simultan, in limita a 15 000 EUR, echivalentul RON. Perioada maxima de creditare este de 10 ani, iar rambursarea se face in rate egale.

Se percep comisioane pentru acordare (5% flat, achitat la data acordarii, din sursele proprii ale imprumutatului sau retint din suma creditului acordat) si pentru administrarea lunara, de 0,22% pe luna. Exista posibilitatea de rambursare anticipata, fara perceperea unui comision suplimentar.

Veniturile luate in calcul sunt veniturile obtinute la locul de munca (salarii, sporuri cu caracter permanent), venituri din contracte de prestari servicii, venituri din contracte de inchiriere inregistrate la Administratia Financiara, pensii (cu exceptia pensiilor pe caz de boala), venituri din activitati independente (care rezulta din registre de incasari si plati).

DAE are valoarea de 25,80%, calculata pentru un exemplu de credit in valoare de 33.000 RON, acordat pe o perioada de 120 luni, comision de acordare 5%, comision de administrare 0.22%/luna, dobanda anuala 18.00%, variabila.

Pentru ipoteca de rang I asupra unui imobil, cei cu profesii liberale pot aplica pentru un credit Libra Special Extensive, care permite imprumuturi de pana la 150 000 EUR, echivalentul in lei, pe o perioada maxima de rambursare de 25 de ani.
DAE pentru acest credit este de 23,23%, calculat pentru un exemplu de credit in valoare de 60.000 RON, acordat pe o perioada de 300 luni, comisionele percepute find pentru acordare: 2% din valoarea creditului si de administrare 0.40%/luna, la o dobanda variabila anuala de 13.15%, la care se adauga 30 EUR pentru analiza dosarului.

In cazul in care profesionistii liberali nu dispun sau nu doresc sa ofere o garantie imobiliara, pot avea acces la o suma de pana la 30 000 EUR, echivalent in lei, cu garantia unui autoturism, nu mai vechi de 3 ani la data contractarii creditului echivalent in lei, prin creditul Libra Special Plus.

Perioada maxima de rambursare este de 7 ani, iar DAE este de 26,70%, calculata pentru un exemplu de credit in valoare de 60.000 RON, acordat pe o perioada de 84 luni, comision de acordare, 5% din valoarea creditului, comision de administrare 0.22%/luna, dobanda anuala 18.00%, variabila.

Divizia pentru medici de la Banca Transilvania

Accesul mai greu al medicilor din sistemul de stat la credite in calitate de persoane fizice, abilitatile financiare reduse ale medicilor si experienta limitata de business a acestora au determinat BANCA TRANSILVANIA sa infiinteze “Divizia pentru Medici”. Portofoliul de clienti este gestionat de o divizie special conceputa formata din 120 de medici si consultanti financiar .

Divizia cuprinde trei pachete: Specialist, Rezidens si Praxis- pentru clinicile si cabinetele medicale private. Prin pachetul Specialist, medicii specialisti pot contracta credite imobiliare, credite de nevoi nenominalizate cu ipoteca ,in valoare de pana la 200 000 EUR, pe o perioada de 25 de ani.

De asemenea, pachetul ofera si credite pentru achizitia de echipamente medicale (pana la 50 000 EUR, pe 5 ani), credite pentru achizitia de autovehicule (pana la 30 000 EUR, pe 7 ani) si credite de nevoi profesionale, pe un an, pentru sume de maximum 20 000 EUR, echivalent lei.

Pentru clinicile si cabinetele medicale private, se pun la dispozitia medicilor acelasi tip de credite, cuo suma maxima care ajunge la 500 000 EUR- pentru creditele imobiliar si de nevoi personale cu ipoteca, 75 000 EUR pentru achizitia de echipamente medicale si 20 000 EUR este suma maxima oferita pentru un credit de nevoi personale .

In cazul medicilor rezidenti care au statut de persoana fizica autorizata sau sunt asociati majoritari intr-un SRL ori cabinet medical, se pot contracta credite imobiliare si de nevoi nenominalizate cu ipoteca, suma maxima oferita scazand la 75 000 EUR- si la 5 000 EUR pentru creditul de nevoi personale.

Valoarea creditului se stabileste pe baza unor criterii calitative si a veniturilor medii lunare realizate in ultimele trei luni, in urma unei aplicatii de scoring. Nu se cere avans si nu este perceput comision pentru rambursarea anticipata.

Raiffeisen - medical si juridic

Oferta RAIFFEISEN pentru profesiile liberale se imparte pe doua domenii : medical si juridic. Pentru ambele oferta bancii cuprinde trei tipuri de finantare:

-finantare pentru activitatea curenta si dezvoltare (maximum 40 000 EUR, pentru 15 ani)

-pentru investitii imobiliare, autoturisme, echipamente specializate (maximum 200 000 Eur, pentru 15 ani);

-pentru activitate Start-up ( suma se stabileste in functie de nevoia de finantare, experienta intreprinzatorului, tipul finantarii, perioada de rambursare este de pana la 8 ani).


Prin oferta Raiffeisen pentru Start-up, se pot accesa rapid minim 5000 EUR, fara analiza, fara documente financiare si fara garantii. Banii obtinuti pot fi folositi pentru orice destinatie a afacerii dumneavoastra inclusiv pentru deplasari internationale, achizitia consumabilelor, instrumentarului si echipamentelor medicale, autoturismelor, avansurilor pentru investitii imobiliare, renovarilor. Creditele se ofera in lei sau euro.


BRD- Groupe Societe Generale ofera Creditul Expert Dedicat, care permite finantarea diverselor cheltuieli legate de dezvoltarea afacerii persoanelor cu profesii liberale. Se pot imprumuta pana la 350.000 RON pe o durata de pana la 10 ani, cu o perioada de gratie de pana la 6 luni, in care se plateste doar dobanda. Valoarea creditului se incadreaza intre valorile de 7 000 si 35 000 RON.

Creditul Expert Dedicat are ca destinatie achizitionarea dotarilor materiale necesare in activitatea profesionala: mobilier pentru sediu, birotica si echipament informatic, autovehicule, aparatura specifica profesiei, diverse instalatii sau refinantarea angajamentelor in sold la alte banci, cu destinatia de investitii.

Produse de creditare de la UniCredit

UniCredit Tiriac Bank, prin lansarea produselor de credit dedicate profesiilor liberale a venit in intampinarea nevoilor de finantare a acestor categorii de imprumutati (avocati, notari publici, arhitecti, executori judecatoresti, contabili autorizati, doctori, etc): achizitionarea spatiului in care isi desfasoara activitatea profesionala; finantarea proiectelor de investitii; achizitionare de autoturisme, echipamente de lucru, mobila, reamenajare/modernizare sediu, echipamente IT.

Oferta cuprinde :

- credite ipotecare, cu valori cuprinse intre 5 000 si 200 000 EUR (sau echivalentul in lei), la o dobanda variabila pe tot parcursul imprumutului, in valoare de 9,5 % / an, pentru creditele in RON si 7,5 % / an, pentru creditele in EUR, contributie proprie de 25%;

-credite auto, de min. 1.000 EUR (echiv. RON) - max. 45.000 EUR (echiv. RON), cu o durata a imprumutului de min. 6 luni - max. 72 luni , la o dobanda variabila pe tot parcursul imprumutului si este de 9 % / an( DAE 10.39 %), pentru creditele in RON si 7 % / an ( DAE 8,59%) , pentru creditele in EUR , se cere contibutie de 15% din valoarea facturii;

-credit de investitii, pentru achizitia de echipamente de lucru, mobila, reamenajare / modernizare sediu, echipamente IT sau orice alte aparate legate de activitatea specifica a solicitantului, valoarea imprumutului este de min. 1.000 EUR (echiv. RON) - max. 45.000 EUR (echiv. RON), la o dobanda variabila pe tot parcursul imprumutului si este de 9,5 % / an, pentru creditele in RON si 7,5 % / an, pentru creditele in EUR si cu un aport propriu de 205 din valoarea investitiei;

-overdraft - descoperitul de cont include o rezerva financiara de 50% din rulajul mediu lunar maxim 10.000 EUR pe ultimele 6 luni si poate fi utilizat pentru nevoi curente si cheltuieli generale.

Acest tip de credit presupune un minim de documentatie si se se poate obtine intr-un timp foarte scurt. Descoperitul de cont este disponibil atat in EUR, cat si RON si USD. Dobanda se calculeaza consideranduse valoarea utilizata a descoperitului de cont si perioada aferenta acestuia (numar de zile). Se poate obtine o suma de bani echivalenta cu 50% din rulajul mediu lunar maxim 10.000 EUR disponibila pe contul curent . Insa, pentru acest tip de finantare este necesara o relatie cu banca de minim 6 luni.