Ghiseul Bancar

Bancile acorda credite si pentru pensionari

Interesul manifestat de banci in ultima vreme fata de clientii de varsta a treia, prin introducerea serviciilor de virare a pensiilor intr-un cont curent, demonstreaza ca bancile sunt interesate sa atraga o paleta cat mai larga de clienti. Varsta maxima pana la care o persoana poate obtine un credit, variaza, de la o banca la alta, intre 65 si 70 de ani, prin urmare, pensionarii care nu depasesc aceste conditii de varsta pot obtine finantare de la banca.

Exista, insa, si institutii de credit care au produse special adresate acestei categorii de clienti, oferindu-le posibilitatea de a contracta credite in conditii mai ieftine sau de a beneficia de o dobanda mai buna la depozite. Pentru a va putea oferi o viziune mai buna asupra conditiilor in care puteti obtine un astfel de credit, am ales spre analiza, situatia unui pensionar de 61 de ani, cu un venit de 800 de RON.

La CEC Bank, exista, pentru pensionari, un produs de finatare, Credit Senior, destinat acestei categorii, ce functioneaza ca un overdraft. Pentru a obtine finantare prin Credit Senior, solicitantul trebuie sa aiba deschis un cont curent la CEC Bank, in care sa primeasca pensia. Dezavantajul este ca banca acorda doar o finantare de 70% din pensie. Rata aferenta creditului, este retrasa de catre banca, la alimentarea contului.

Mai exista posibilitatea ca persoanele sa obtina finantare prin intermediul creditului de nevoi personale de la CEC Bank, ce se acorda persoanelor in varsta de pana la 70 de ani la incheierea contractului de credit. Conditia este ca, dupa scaderea cheltuielilor de subzistenta, de 300 de RON, sa mai ramana minim 100 EUR. Astfel, un pensionar cu un venit de 800 RON, poate obtine aproximativ 10 000 lei, suma din care sunt retinute comisioane pentru gestiune, pentru risc si pentru prima de asigurare. Astfel, din cei 10 000 lei, mai raman aproximativ 8 900 RON, din care se mai scad aproximativ 200 RON, pentru analiza dosarului, dupa cum ne-a informat teleconsilierul bancii. Pentru aceasta suma veti plati, timp de 5 ani, la o dobanda fixa in primul an, de 13,25%, iar apoi variabila, o rata lunara de 230 lei in primul an, iar din al doilea an, aproximativ 235 lei.

O alta oferta pentru pensionari vine de la ProCredit, ce are, printre produsele destinate acestei categorii, un depozit la termen in lei sau valuta. Diferenta dintre acest depozit si unul clasic, o reprezinta dobanda, ce este mai mare cu 0,3% pentru pensionari. Astfel, depozitul in lei la o luna, are o dobanda de 10,8%, la 6 luni dobanda este 12,3%, iar la un an 11,08%. Daca optati pentru un depozit in EUR, la o luna dobanda este de 5%, iar la 6 si 12 luni, dobanda este de 5,75%. Suma minima ce trebuie depusa este de 50 lei, 100 USD , ori 100 EUR.

Desi ProCredit nu are un credit special destinat pensionarilor, persoanele de pana in 65 ani pot obtine un credit de nevoi persoanale, cu o dobanda de 24%. Conditia pentru a putea obtine o finantare de la ProCredit este ca solicitantul sa primeasca pensia intr-un cont deschis la aceasta banca. Pentru cazul ales spre analiza, un pensionar cu un venit de 800 RON, poate obtine aproximativ 8 000 de lei, pe o perioada de 4 ani. Rata lunara este de 240 RON, iar la acordare este retinut un comision de 3,5%.

Cu o pensie de 500 de lei, puteti obtine pana la 70 000 de lei de la BRD

Si BRD are produse de finantare special destinate clientilor de varsta a treia, unul dintre ele fiind creditul pentru nevoi personale in lei, Expresso. Creditul pentru pensionari ofera o reducere de 5% la dobanda, fata de creditul standard, un avantaj de care pot beneficia doar pensionarii carora le este virata pensia pe card. Astfel, intre 6 si 48 de luni, nivelul dobanzii este de 10,93%, 13,78 pentru 49-84 de luni si 14,78 % pentru credite intre 85-120 luni.

Pe o perioada de 8 ani, un pensionar poate obtine o suma de 7 000 RON, chiar si cu o pensie de 500 RON, in conditiile in care se scad 260 de lei pentru cheltuielile de subzistenta (la un grad de indatorare de 65%), iar solicitantul isi mai permite sa plateasca o rata de aproximativ 155 RON, potrivit teleconsilierilor bancii. Rata lunara pentru o suma de 7 000 de lei, este de aproximativ 125 RON.
Varsta pe care ar trebui sa o aiba imprumutatul la incheierea creditului este de 70 de ani.

In situatia in care clientului nu ii este virata pensia pe card, varsta maxima pe care ar trebui sa o aiba imprumutatul la terminarea creditului ar fi de 65 de ani, deci o perioada maxima de rambursare de 4 ani, in cazul ipotetic ales (persoana de 61 de ani). Nivelul dobanzii este cel standard, de 11,5%, iar suma maxima ce poate fi obtinuta, este de 5 500 RON.

Clientul poate beneficia de o reducere de 20 % la comisionul de intocmire a dosarului de credit in cazul in care alege un intreg pachet de servicii bancare ce include cont curent card atasat , serviciul de internet banking gratuit, retrageri si interogari ale soldului gratuite in fiecare luna la orice bancomat BRD (numarul acestora diferentiindu-se in functie de tipul de pachet ales), si de o asigurare a cardului.

Rata lunara pe care o va plati un pensionar de 61 de ani, cu un venit de 5 000 de lei, este de aproximativ 145 RON.

Persoanele de varsta a treia mai pot beneficia, de la BRD, si de un depozit cu dobanda diferentiata, prin alegerea Depozitului 1 000, ce are atasat un bonus special, de 0,25%. Depozitul poate fi deschis pe o perioada de 3 luni (cu o dobanda de 9,75%), 6 luni (10,25% dobanda) sau 12 luni (cu o dobanda de 10,75%). Cei care doresc sa beneficieaze de aceste dobanzi preferentiale, vor trebui sa depuna minim 1 000 RON.

De o serie de reduceri beneficiaza pensionarii si prin achizitionarea unui card de debit Maestro, pentru care comisionul de retragere numerar este 0, iar comisionul de administrare anula este redus cu 50%.