Ghiseul Bancar

Optiuni de creditare pentru rau-platnici

Persoanele care sunt inregistrate cu informatii negative in baza de date a Biroului de Credit au posibilitatea de a obtine un credit, informeaza Cotidianul. Spre exemplu, Institutia Financiara Nebancara, GE Money, are, in pachetul de oferte, solutii de finantare special construite pentru restantieri.

„Abordarea acestei categorii de clienti are in vedere oferirea unei solutii de creditare care sa dea clientului cel putin doua optiuni de baza“, spune Adrian Faur, manager de produs la GE Money, pentru Cotidianul.

De la GE Money, clientii au doua posibilitati. O prima optiune ar fi un credit similar cu imprumuturile de refinantare (consolidarea datoriilor), care sa “faciliteze inchiderea creditelor aflate in dificultate de plata si sa genereze un flux de numerar care sa dimensioneze corect gradul de indatorare a clientului, comparativ cu bugetul sau lunar de venituri si cheltuieli”, a explicat reprezentantul GE Money.

O a doua optiune ar fi „inlaturarea din portofoliul sau a evenimentelor negative inregistrate in Biroul de Credit si in alte baze de date similare“ (un credit pentru achitarea tuturor datoriilor restante).

Diferenta dintre solicitantii de credite si restantieri este ca, pentru cei din urma, costurile totale vor fi mai mari, din cauza faptului ca modalitatea de comisionare difera in functie de bonitatea fiecarui client. Astfel, dobanda fixa la ambele tipuri de credit este de 11%, dar DAE porneste de la 20,9% , putand ajunge si la 30%, in functie de bonitatea clientului.

Alta posibilitate de creditare pentru restantieri vine din partea altei Instutii Financiare Nebancare, CitiFinancial. „Oferta de credite este aceeasi pentru toate persoanele, indiferent daca acestea figureaza cu informatie pozitiva sau negativa in evidentele Biroului de Credit, stabilirea plafonului maxim de credit, a conditiilor de acordare a creditului, precum si a dobanzilor si comisioanelor fiind realizate in functie de bonitatea fiecarui solicitant de credit“, au declarat reprezentantii institutiei pentru Cotidianul.

Din nou insa, diferenta dintre dobanda pentru restantieri si cea pentru persoanele nerestante, este uriasa. Ca sa va faceti o idee, creditele in lei acordate clientilor au o dobanda de 9,9% pe an, pe cand dobanda pentru creditele acordate restantierilor, ajunge pana la 36,99% pe an.

La Biroul de Credit sunt inregistrati ca rau platnici, debitorii cu restanta mai mare de 10 lei si mai veche de 30 de zile.