Ghiseul Bancar

Poti pastra descoperitul de cont chiar daca iti schimbi serviciul

Un cititor ne-a scris la redactie intrucat isi primeste salariul pe un card de debit de la BCR cu overdraft.

Persoana in cauza a utilizat o parte din descoperitul de cont obtinut cu ajutorul firmei la care lucreaza. Problema apare in momentul in care cititorul decide sa-si schimbe locul de munca peste doua saptamani si nu dispune de bani pentru a acoperi datoria contractata prin intermediul actualului angajator.

„Pot sa pastrez decoperitul de card si sa depun in fiecare luna dobanda, chiar daca imi voi schimba serviciul?”, intreaba el.

Inainte sa lamurim intrebarea cititorului vom descrie ce inseamna un overdraft (descoperit de cont) si in ce conditii se obtine acesta.

Ce este overdraftul?

Overdraftul (descoperitul de cont) este un imprumut acordat de banca pe un card de debit pe care se primeste salariul. Posesorul cardului are acces, pe langa fondurile proprii (salariul virat lunar), la un credit egal cu un anumit procent din salariu.
Valoarea unui overdraft poate ajunge pana la de sase ori salariul celui care aplica, in functie de scoring.
Asadar, pe un card de debit cu overdraft au doua tipuri de bani: cei din salariu, si un credit acordat de banca.
Limita de credit se utilizeaza atunci cand banii proprii (din salariu sau alte sume depuse in contul de card) au fost epuizati. Din acel moment, posesorul cardului intra pe credit si plateste dobanda pentru sumele utilizate, comisioanele aferente, precum si o suma minima din creditul utilizat, ca in cazul cardului de credit. Banca va retine suma minima, dobanzile si comisioanele din salariul incasat luna urmatoare.
Limita de credit la overdraft, ca si in cazul unui card de credit, se reinnoieste permanent, pe masura ce se ramburseaza din datorie.

Datoria poate fi mentinuta

Raspunsul consilierilor BCR la problema cititorului a fost simplu. Clientul nu este obligat sa returneze intreg descoperitul de cont in cele doua saptamani cat va mai lucra la actualul serviciu. Singura conditie impusa de banca este sa aiba permanent pe card o anumita suma de bani din care BCR sa poata retrage dobanzile.
“Daca beneficiarul overdraftului doreste sa returneze si o parte din datorie poate sa vina si sa depuna bani in cont pentru a micsora descoperitul de cont”, ne-au precizat consilierii BCR.