Ghiseul Bancar

Bancile ofera reduceri substantiale la platile prin internet banking

GhiseulBancar.ro a realizat o analiza a serviciului de internet banking oferit de sapte dintre cele mai importante banci din Romania (BRD, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Volksbank si Credit Europe Bank).

Analiza prezinta numarul de clienti ai acestor banci, reducerile acordate de fiecare banca fata de comisioanele de la ghiseu, operatiunile ce pot fi efectuate si care dintre acestea sunt realizate cel mai des.

Potrivit informatiilor puse la dispozitie de bancile mentionate mai sus platile sunt operatiunile cel mai des efectuate prin internet banking. Singura banca ce a furnizat un raspuns diferit a fost BRD, care a spus ca 60% din operatiunile realizate prin serviciul sau de internet banking sunt verificarea de catre clienti a informatiilor despre conturi, insa restul reprezinta tot transferuri bancare.

Ce reduceri acorda bancile fata de comisioanele de la ghiseu?

De obicei, institutiile de credit impun comisioane mai mici la operatiunile efectuate prin internet banking, un motiv fiind economia pe care o realizeaza in ceea ce priveste costurile cu personalul.

Dintre bancile analizate, ING Bank incurajeaza cel mai mult folosirea de catre clienti a internet banking-ului, intrucat nu aplica taxe decat pentru transferurile catre alte banci, restul operatiunilor fiind gratuite.

Reduceri importante, de 50%, acorda si Raiffeisen Bank si Volksbank. Discount-urile aplicate de Piraeus Bank sunt de 30%, in timp ce BRD si Banca Transilvania diminueaza doar cu 10% valoarea comisioanelor fata de ghiseu.

La polul opus de ING se afla Credit Europe Bank care percepe aceleasi taxe pentru operatiunile efectuate prin internet banking ca si la ghiseu.

Ce operatiuni pot efectua prin internet banking?

Principalele operatiuni care pot fi efectuate prin e-banking sunt platile in lei, platile valutare, plata utilitatilor, alimentarile de card, constituirea si desfiintarea de depozite, consultarea soldurilor sau stabilirea de plati predefinite. Pe langa aceste categorii de baza, mai exista si numeroase alte facilitati adiacente.

Fiecare banca are particularitatile ei in ceea ce priveste operatiunile ce pot fi realizate prin internet banking, dar majoritatea se straduiesc sa-si imbunatateasca acest serviciu prin implementarea a cat mai multor facilitati.

BRD are cel mai mare numar de utilizatori de internet banking

Cel mai mare numar de utilizatori il are dintre toate bancile analizate BRD. Serviciul de internet banking pentru persoane fizice al institutiei de credit franceze este folosit de 115.000 de persoane, care reprezinta 20% din piata, potrivit informatiilor bancii.
Alte banci cu un numar mare de utilizatori, dar la jumatate comparativ cu BRD sunt: Raiffeisen Bank (78.000 de clienti), ING (67.000 de clienti) si Banca Transilvania (peste 50.000 de persoane).

Desi serviciul de internet banking de la Volksbank este unul dintre cele mai vechi de pe piata, fiind lansat in 2003, numai 7.000 de persoane il folosesc. Nici Credit Europe Bank nu a convins prea multi din clientii sai sa apeleze la internet banking, intrucat numai 6.000 de persoane il utilizeaza (1,4% din totalul clientilor bancii).

Piraeus Bank are cei mai putini utilizatori (peste 4.000 de persoane), insa serviciul sau de internet banking este cel mai recent lansat dintre toate, in iulie 2007.