Ghiseul Bancar

Cum ne pacaleste Banca Transilvania cu dobanda 0

Pentru cei care nu au vazut reclama la televizor, ideea e urmatoarea: dobanda este personajul negativ (pentru noi, ca pentru banca e mana cereasca) care se tine scai de noi. Nu ne lasa singuri nicaieri, nici acasa, nici la mare, nici la munte, nici in concediu. Ideea e ca trebuie sa ne platim rata la banca (fie credit, fie card de credit), lunar, in orice situatie, pe plaja fiind sau in varf de munte.

Asa incat la ce s-au gandit mintile sclipitoare ale publicitiatii si marketingului: sa ne scape de aceasta pacoste, dobanda, si sa o marite cu 0, rezultatul fiind dobanda 0.

"Ia-ti un card de credit de la Banca Transilvania si pana in octombrie, adica pana dupa vacanta de vara, ai dobanda 0", ne pacaleste banca.

Ce-am inteles eu din aceasta reclama: ca daca-mi fac un card de credit, nu platesc dobanda pentru banii utilizati de pe cardul de credit in aceasta vara. Asadar, voi avea o vara fara sa platesc dobanda si abia cand ma intorc la servici, in octombrie, ma apuc de lucru si de plata ratelor la credit.

Promotia, pana la urma, nu e cine stie ce, mi-am zis eu, ar fi cam trei luni perioada de gratie la plata dobanzii, o promotie pe care am tot auzit-o in ultima perioada, de genul: iti iei azi un televizor sau frigider si platesti la toamna sau la anul.

Asa incat, pentru a ma convinge ca asa e, am sunat la banca. Ca in Matrix, telefonul m-a teleportat in realitatea sumbra, nu cu dobanda 0 ci cu dobanda de 25% pe an.

Dobanda 0 e valabila doar in cazul in care rambursezi toti banii cheltuiti de pe card in cele trei luni de vara, pana in 25 octombrie.

Reprezentanta Bancii Transilvania mi-a explicat ca, de fapt, nu e vorba de o scutire la plata dobanzii, dupa cum m-a pacalit reclama, ci de o perioada de gratie la plata ratei la cardul de credit si a dobanzii de 25% pe an pentru banii utilizati de pe card pe perioada verii, pana in 25 octombrie.

Cu alte cuvinte, in noiembrie va trebui sa platesc bancii o rata de minim 10% din banii cheltuiti de pe cardul de credit in cele trei luni de vara, la care se adauga o dobanda de 25% si comisioanele aferente administrarii cardului.

Sa rezumam, deci:

Cum ar fi daca n-ar fi....

promotia: daca acum mi-as lua un card de credit de la Banca Transilvania, luna viitoare va trebui sa platesc o rata de minim 10% din banii cheltuiti luna aceasta de pe cardul de credit, la care se adauga dobanda de 25% plus comisioanele. Si tot asa, in fiecare luna.

Numai ca e promotie: Ceea ce inseamna la luna viitoare si celelalte doua luni de vara, iulie si august, nu sunt obligat sa rambursez suma minima si dobanzile, cum ar fi normal. Dar asta nu inseamna, de fapt, o dobanda 0, ci doar o amanare, sau asa-zisa perioada de gratie, a platii ratelor, pana la sfarsitul lui octombrie.

La inceputul lui noiembrie va trebuie sa rambursez o suma minima de 10% din toti banii cheltuiti de-a lungul celor trei luni, nu doar in luna anterioare, plus dobanda si comisioanele. Si s-ar putea sa regret ca nu am platit lunar.

Si atunci, de ce-i spune dobanda 0? Banca a speculat faptul ca exista si posibilitatea dobanzii 0, ca la toate cardurile de credit emise de banci, dealtfel, dar numai daca rambursezi, intr-o luna, toti banii cheltuiti luna anterioara de pe cardul de credit. Este vorba asa-zisul rulaj: Luna asta cheltui 2.000 de lei de pe cardul de credit, iar luna viitoare, cand primesti salariul, achiti la banca cei 2.000 de lei, si astfel banca nu-ti mai calculeaza dobanda. E vorba de acea perioada de gratie la rambursare banilor de pe care, care in cazul Bancii Transilvania este de 55 de zile.

Cum e cu perioada de gratie

Atentie, insa! Aceasta perioada de gratie nu se calculeaza din momentul cand ai cheltuit banii de pe card, ci de la inceputul fiecarei luni, pana la data limita la care trebuie sa rambursezi banii. De exemplu, daca pe data de 1 iunie cheltui 100 de lei de pe cardul de credit, pana pe 25 iulie poti ramburs bancii toata suma imprumutata si astfel nu vei mai primi dobanda. Daca insa rambursezi doar suma minima, de 10% din cei 100 de lei, atunci va trebui sa achiti, pana pe 25 iulie, 10 lei plus dobanda de 25% din cei 100 de lei si taxele de administrare a cardului.

In concluzie, cardul de credit de la Banca Transilvania, ca orice card de credit dealtfel, nu are o dobanda 0, ci doar o perioada de gratie, (de maxim 55 de zile in acest caz si de maxim 25 de zile daca faci cumparaturile in ultima zi a lunii ), in care nu se percepe dobanda, CU CONDITIA sa returnezi integral sumele cheltuite de pe card. Precizare pe care, fireste ca bancile nu o fac. Dar nu ar trebui cineva sa le oblige sa o faca? La noi insa, BNR-ul si Protectia Consumatorilor dorm in papuci mai tot timpul.